Ultimátumot adott Gulyás Gergely a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tulajdonosának

2019. április 18., 16:25

Szerző:

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fapados járatok kiszolgálására épített, meglehetősen komfort nélküli konténer-terminálja is téma volt Gulyás Gergely április 18-i Kormányinfóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig Magyar Hang kérdésére azt mondta, találkoztak a repülőtér tulajdonosával, a jelenlegi állapot december 31. után nem állhat fenn.

– Ha január 1-én fennáll, akkor betiltjuk – jelentette ki, „a minimumként” aposztrofálva, hogy ott nyáron ne lehessen 40 fok, télen pedig mínusz tíz.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a találkozón egyértelművé tette, nem tudja, a tulajdonos ennyire gondatlan a saját tulajdonával, mert el akarja adni vagy egyáltalán nem érdekli a terminál állapota. Szerinte ebben az esetben a tulajdonos komoly szankciókra számíthat.

Kormányinfó - Gulyás Gergely és Hollik István sajtótájék
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Bár a repülőtér privatizációját 2011-ben az Orbán-kormány fejezte be , amikor 36,6 milliárd forintért eladta az utolsó, 25 százalék plusz egy szavazatnyi részét a többségi tulajdonosnak, Gulyás Gergely ragaszkodott ahhoz, hogy már 2005 óta az államnak semmiféle érdemi befolyása a légikikötő sorsának az alakításába. A kérdésre, hogy az Orbán-kormány akar-e vételi ajánlatot tenni, a tárcavezető úgy válaszolt, jó lenne, ha a repülőtér állami tulajdonban lenne, de nehéz lenne olyan forrást megneveznie, ahonnan el tudnák venni az ehhez szükséges 3 milliárd forintot.