Közel kilencvenezer ukrán menekült lépte át a magyart határt

Az elmúlt hét napban átlagosan napi tízezernél is több menekült érkezett hazánkba, többségük továbbment Nyugat-Európa felé

2023. június 4., 09:14

Szerző:

Az ukrán-magyar határszakaszon 6585-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6845-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkezett menekültek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap. Ez a szám megközelítőleg egyezik azzal, amit az elmúlt egy hétben tapasztaltak a rendőrök naponta.

A szombati beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 49 ember - köztük 21 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

(Fotó: Ukrán civilek veszik át a humanitárius segélyt és az önkéntesek kenyerét, 2023. május 16-án. Svitlana Horieva / Anadolu Agency/ AFP)

 

A hétvégén is folytatódik az alapvetően napos idő, de szombaton egy hidegfront miatt előfordulhat záporeső és sokfelé élénk, néhol erős lehet a szél. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt Siemens mozdonnyal bővül a magyar vasúttársaság flottája, a járművek október második felétől állnak szolgálatba a belföldi InterCity és a Bécsbe közlekedő EuroCity vonalakon. A mozdonyflotta bővítésével pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik a vonatközlekedés – közölte a MÁV-Start. Egy vasúti szaklap szerint viszont nem olyan rózsás a helyzet: valójában kényszerből kell bérelnünk, mivel Lázár János lefújta a 115 mozdony beszerzésére kiírt tendert.