5 konyhai hulladék, ami hasznos a kertészkedésnél
A konyhai hulladékok kifejezetten hasznosak lehetnek, mutatjuk, melyeket nem érdemes a szemetesbe dobni.
A konyha nemcsak az új receptek játszótere, hanem a kerti komposzt alapanyagainak nagyszerű forrása is. Azonban bizonyos konyhai hulladékoknak időre van szükségük a komposztálóban, mielőtt megfelelően hozzájárulhatnának az egészséges kerthez, olvasható a The Spruce cikkében.
Ezeket a konyhai hulladékokat érdemes a kertbe elhelyezni
Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden főzés után megmaradt hulladéknak először a komposztálóba kell kerülnie. Számos konyhai maradék vagy olyan dolog, amit elsőre a szemetesbe dobnánk, valójában közvetlenül a kertbe is kerülhet.
Tojáshéj
Bár a saját komposzt készítése nem túl bonyolult, a tojáshéj az egyik olyan dolog, amely nem igényli a teljes komposztálási folyamatot.
„A tojáshéj gazdag kalciumban, ami segít megelőzni az olyan problémákat, mint a paradicsomnál, paprikánál és töknél jelentkező végrothadás” – mondta Barbi Gardiner kertészeti szakértő a lapnak. Sőt, még a kártevők, például a meztelencsigák ellen is védelmet nyújthatnak. De ne csak egész tojáshéjdarabokat dobjunk a kerti ágyásokba!
„A hatékonyság maximalizálása érdekében a tojáshéjakat le kell öblíteni, megszárítani és finomra törni, mielőtt a növények köré szórjuk vagy a talajba keverjük” – tanácsolja Lauren Click komposztálási szakértő.
Használt tealevelek
Ne dobjuk ki a használt tealeveleket! Bár az ízük már elfogyott, a kertünk örömmel fogadja őket. Mivel javítják a talaj szerkezetét, és nyomelemeket szabadítanak fel a bomlás során.
Emellett a szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a tea alapanyagául szolgáló gyógynövényektől függően a levelek gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, ami segíthet a talaj mikrobiomjának fenntartásában.
Kávézacc
Reggeli kávénk után a zaccot ne dobjuk a kukába, hanem juttassuk ki a kertbe! A kávé nitrogént és szerves anyagot tartalmaz, amit a növényeink szívesen használnak fel.
„Javítja a talaj textúráját és vízmegtartó képességét” – mondja Gardiner. „Használt kávézaccot közvetlenül a talajra szórok, vagy könnyű mulcsként keverem bele. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba, mert túl nagy mennyiségben túl savassá teheti a talajt.”
Click arra is figyelmeztet, hogy érdemes más pH-szabályozó anyagokat is használni a megfelelő egyensúly fenntartása érdekében, hogy a növények ne csak a kávézaccra hagyatkozzanak.
Banánhéj
A banánhéj szintén nagyszerű választás a kertbe, és nem feltétlenül kell először a komposztálóba kerülnie.
„A banánhéj gyorsan lebomlik, és káliumot és foszfort biztosít, amelyek nélkülözhetetlenek a gyökérfejlődéshez, a virágzáshoz és a gyümölcstermeléshez”
– mondja Click.
A legjobb eredmény érdekében aprítsuk kis darabokra, hogy gyorsabban lebomoljon. Néhány centiméter mélyen elásva elkerülhetjük, hogy a kártevők és rágcsálók rátaláljanak.
Hagyma és fokhagyma héja
A fokhagyma és hagyma vékony, papírszerű héjai talán bosszantóak a konyhában, de a kertben igazi kincsnek számítanak.
„Ezek ként tartalmaznak, amely természetes gombaellenes és kártevőriasztó tulajdonságokkal rendelkezik” – magyarázza Gardiner. „Olyan növények köré szórom, amelyek hajlamosak a gombás betegségekre vagy kártevőkre, mint például a paradicsom és a káposztafélék.”
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pixabay)