Diplomáciai feszültséget okoz az átadott kárpátaljai hadifoglyok ügye

Bekérették a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba a Magyarországnak átadott hadifoglyok ügyében.

 

2023. június 9., 18:40

Szerző:

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét azzal összefüggésben, hogy Oroszország átadott Magyarországnak tizenegy, kárpátaljai magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú hadifoglyot – közölte Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő pénteken a közösségi oldalán.

A szóvivő szavai szerint az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és orosz fél között erről folyatott tárgyalásokról, Ukrajna pedig Magyarország miniszterelnök-helyettesének, Semjén Zsoltnak a nyilatkozataiból értesült a 11 hadifogoly átszállításáról Magyarországra.

Közölte, hogy Magyarország ügyvivőjét ezért pénteken bekérették az ukrán külügyminisztériumba „érdemi megbeszélésre”. 

„Az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír. Ukrajna a nemzetközi partnerekkel együttműködve aktívan dolgozik azon, hogy minden védencünket hazahozza.

Ugyanakkor az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és orosz fél közötti tárgyalásokról. Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilvános nyilatkozataiból tudtuk meg, hogy Oroszország tizenegy magyar származású ukránt adott át Budapestnek.

Az ukrán oldal arra kért, hogy kapjunk részletes tájékoztatást polgárainkról, és sürgősen biztosítsanak találkozási lehetőséget az ukrán konzul számára, hogy lássa egészségügyi állapotukat és konzuli segítséget nyújtson számukra. A találkozó során kifejezetten hangsúlyt kapott az olyan kényes kérdésekben való interakció összehangolásának szükségessége, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása” – írta péntek délután Facebook-oldalán Oleg Nyikolenkó.

(Kiemelt kép: 2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát. Erre a magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust Forrás: Magyar Ortodox Egyházmegye)