Ujhelyi: az MSZP követelése a pártra jellemző pitiánerség

Lapértesülések szerint 4 millió forintot követel az MSZP Ujhelyi Istvántól, aki a pártra jellemző pitiánerségnek nevezte a követelést. 

2022. október 2., 19:23

Szerző:

A pártra jellemző pitiánerség – válaszolta Ujhelyi István a Népszava kérdésére, mit gondol volt pártja, az MSZP követeléséről, miszerint a kilépése után adja vissza az EP-képviselői mandátumát és egyenlítse ki a „jelentős tartozását” is.

Ujhelyi István szokásos vasárnap jelentette be, hogy kilép a Magyar Szocialista Pártból, mire a párt tartozásának rendezését és Európai Parlamenti mandátumának visszaadását követelte egy közleményben

Az atv.hu úgy értesült: az MSZP közel 4 millió forint befizetését várja el a pártkasszába Ujhelyi Istvántól. A párt több vezető politikusa szerint ugyanis az MSZP és Ujhelyi között írásos szerződés van arról, hogy az európai parlamenti képviselői fizetésének 10 százalékát be kell fizetnie a pártkasszába. Az elmúlt hónapokban azonban Ujhelyi már jelentős tartozást halmozott fel a párt felé, amelynek egy részét befizette, de így is maradt még közel 4 millió forintos tartozása.

Az Európai Parlament által közzétett adatok szerint minden EP-képviselő azonos tiszteletdíjat kap. Az egységes képviselői szabályzat alapján 2021. július 1-jétől az EP-képviselők havi bruttó tiszteletdíja 9166,30 euró. A tiszteletdíjat a parlament költségvetéséből folyósítják, belőle uniós adót és biztosítási járulékokat vonnak le, az ezután maradó nettó tiszteletdíj 7146,11 euró, amely jelenleg euróárfolyammal számolva több mint 3 millió forint – írja az atv.hu.

(Kiemelt képünk: Ujhelyi István beszél A másik Magyarország elnevezésű rendezvényen a Republikon Intézet, Budapesten, 2022. február 17-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)