Ujhelyi István kilép az MSZP-ből

Egyetlen európai parlamenti képviselője hagyja el a szocialista pártot Ujhelyi személyében.

2022. október 2., 10:18

Szerző:

Ujhelyi István szokásos vasárnapi nyílt levelében jelentette be, hogy kilép a Magyar Szocialista Pártból.

Ujhelyi feladta a pártpolitikát

„Valami összeragaszthatatlanul eltört. Nem gondoltam volna, hogy valaha is így lesz. Hogy ennyi sebet tud ejteni egy darabokra hulló kapcsolat nemcsak rajtam, de minden bizonnyal közösségem testén is. Hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája után írom most ezeket a sorokat” – írta a nyílt levélben, amelyben hangsúlyozta, hogy nem tagtársaitól és a baloldali választóktól búcsúzik, hanem

„a mai MSZP mechanizmusaitól, szemellenzős jövőtlenségétől”.

„A tőlem megszokott felfokozott érzelmek, az értékeinkhez való rendíthetetlen ragaszkodás és a maradék közösségünk csendes szétporladásától való féltés vezérelte javaslataimat. De végül be kellett lássam és el kellett fogadjam: sokadjára sem tudtam vele áttörni a belső megkövesedés falát. Helyette kivívtam vele néhányak intrikus haragját, ami szép lassan elfojtotta körülöttem a tiszta levegőt. Tudom, hogy sokan – például sikeres önkormányzati vezetőink – éreznek hasonlóképpen” – írta Ujhelyi, aki 2014 óta ül az Európai Parlament képviselői székében.

Marad az Esély

A politikus hozzátette, hogy tovább építi a nemrég általa életre hívott Esély Magyar Szociáldemokrata Közösség civil hálózatát, és folytatni kívánja a küzdelmet „a magyar érdekekért Európában és az európai értékekért Magyarországon”.

Bár nem bizonyított, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy Ujhelyi döntésének esetleg köze lehet a szocialisták hamarosan esedékes tisztújításához, hiszen nemrég még a párt társelnöki székére is bejelentkezett, majd ezt visszavonva azt jelentette be, hogy nem indul semmilyen tisztségért az MSZP tisztújító kongresszusán.

(Kiemelt képünk: Ujhelyi István 2021. november 26-án, a 168-nak adott interjú közben. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)