Alig veszik a tűzifát, ám ez az árakon nemigen látszik

Hiába csökkent töredékére a tűzifa iránti kereslet, az iparág költségei miatt ennek nem sok nyoma van az árakban.

2024. szeptember 24., 10:45

Szerző:

Az elmúlt két év alatt mintegy 80 százalékkal, körülbelül ötödére esett a tűzifa iránti országos kereslet – írja a Népszava. A lapnak Szeverényi Tamás erdészeti szakember, a Forest7 Kft. ügyvezetője azt mondta: ennek a hátterében főképp a 2022-23-as téli szezon alatt érvényes, hatósági tüzelőár, az akkor igen elterjedt, földgázhiánnyal kapcsolatos, utóbb teljességgel megalapozatlannak bizonyuló lakossági pánik, illetve az enyhe telek állnak – tette hozzá.

Mint emlékezetes, 2022. szeptemberében, miután Putyin több uniós tagállam gázcsapját elzárta, az Orbán-kormány, az akkori áraknál alacsonyabb szinten, tíz erdei köbméterig, az állami erdészetekből hatósági áras tűzifavásárlást tett lehetővé. 

Az állami erdészetek a több százezresre duzzadó igényekkel egy rövid idő után már képtelennek bizonyultak lépést tartani – emlékezett vissza Szeverényi Tamás. Annál is inkább, mert ilyen rövid idő alatt az erdőgazdálkodás szabályai szerint egyszerűen nem termelhető ki ilyen mennyiségű, tüzelésre alkalmas fa. A roham nyomán a kicsit később ébredők már szinte értelmetlen, májusi leszállítási időpontokkal szembesültek. Ennek nyomán viszont az aggódó lakosság a nem hatósági áras tüzépek és egyéb kereskedéseket ürítette le.

Így a piaci áras tűzifa addig is folyamatosan emelkedő költsége, 2022. júliusa és novembere között, közel megkétszereződött. A KSH adatsora szerint, a száz kilogrammos, egységes, fűrészelt tűzifa 2020 elején még 4100 forintos, 2022. elején pedig 5 ezer forintos díja 2023. februárjára már 8870 forintig kúszott fel.

2023. tavaszán ugyanakkor világossá vált, hogy a gázpánik, újfent, teljességgel megalapozatlannak, a tél pedig enyhének bizonyult. A helyzet az elmúlt téli szezonban sem változott. A szakértő ennek nyomán úgy véli, az akkor felvásárolt fa jó része még mindig a tárolóhelyiségekben pihen. Mindennek nyomán, az elmúlt két év alatt, becslése szerint, a tűzifa iránti kereslet körülbelül 80 százalékkal, vagyis mintegy ötödére esett.

A faramuci helyzet az árakon is nyomot hagyott. A másfél évvel ezelőtti csúcsponthoz képest ugyanis a tűzifa egységára a KSH nyilvántartása alapján a lap számításai szerint idén augusztusra 14 százalékkal 7640 forintra mérséklődött. Azt a felvetésüket, hogy ilyen keresletzuhanás miért nem hozott még nagyobb arányú áresést, Szeverényi Tamás azzal indokolta, hogy a fakitermelők nem csökkentették ennek arányában – 2022 ősze előtt amúgy is kirívóan alacsony – munkadíjaikat. Magyarán az ágazat egyéb költségei nem tesznek lehetővé nagyobb árcsökkentést – írja a lap.

(Forrás: parkerdo.hu)