Nem lehet már hatósági áron tűzifát vásárolni

Április 15-től ugyanis megszüntették az árstopot.

2023. április 21., 20:05

Szerző:

Megszűnt a hatósági áras tűzifaprogram, ugyanis április 15-től megszüntette a kormány az árstoppot – írja az ATV . 

A  kedvezményes árú tűzifáért az állami erdőgazdaságoknál kellett jelentkezni, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbmétert lehetett igényelni. Egy magánerdészetben 36-38 ezerért adták köbméterét, a hatósági ár 30 ezer forint volt.

Az ATV Híradónak nyilatkozó Szeverényi Tamás okleveles erdőmérnök, erdészeti szakértő szerint ez nagy terhet rótt az állami erdőgazdaságokra, az állami szférában dolgozó kollégáknak pedig főtt a feje, hogy ezt tudják teljesíteni. Úgy fogalmazott, hogy „a hirtelen megnőtt keresletet nehéz volt kielégíteni, főleg a szűkös fakitermelő kapacitások miatt”.

Balogh József energetikai szakértő szerint már az elején sem volt jó ötlet a hatósági ár, hiszen kevés az erdő, ráadásul ez a fajta segítség csak egy szűkebb rétegnek kedvezett. Hozzátette, „most pedig kiderült, hogy valójában ez egy teljes abszurdum, itt van a nyár, tele vannak a gáztárolók, és egyszerűen a kormány azt szeretné, hogy akinek nem muszáj, az ne fűtsön fával, és kész”. 

(Kiemelt képünkön a Pilisi Parkerdő tűzifaszállítmánya a Soroksári úti vasúti rendező pályaudvaron 2022. október 10-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)