Figyelem: óvatosan a tűzifával, már meg is jelentek a csalók

Trükköző csalók, gyanús hirdetések, számla nélküli eladók és csapnivaló termékek: óvatosan a tűzifával, mert egyre több a csaló a piacon.

2024. augusztus 21., 13:16

Szerző:

Trükköző tűzifaárusok, számla nélkül, csapnivaló tűzifával üzletelő szállítók és átejtett vevők: a téli tüzelő beszerzésekor kifizetődő résen lenni már a megrendelésekor. Ugyan a szokásosnál később, de elkezdték beszerezni a téli tűzifát az lakosok, írta a sonline.hu.

Még mindig vannak zugkereskedők, akik olyan fát árulnak, aminek minimális a fűtőértéke, mégis keményfaként próbálják eladni a vevőknek.

– mondta Meiszterics László, egy kaposvári családi vállalkozás tagja a lapnak.

Hozzátette: a vevők így alkalmanként akár több tízezer forintot is bukhatnak.

Meiszterics László szerint nem érdemes olyan árustól rendelni, aki csak a mobiltelefonszámát adja meg. Tanácsos azokat a vállalkozásokat megkeresni, amelyeknek van telephelyük, leinformálhatóak és számlát adnak. Az ingyenes kiszállítás, pláne messzebbre elgondolkodtató lehet.

Az egyik trükk, hogy az árus este szállítja ki a fát, így a megrendelő csak reggel szembesül azzal, hogy száraz akác helyett égert kapott.

– hangsúlyozta. – Azok az árusok, akik megbuknak, akár egymillió forint bírságot is fizethetnek. A hatóság rendszeresen folytat ellenőrzéseket, vállalkozásunkat tavaly kétszer is vizsgálták, ám mivel egyesek könnyű pénzkereseti lehetőségnek tartják a fakereskedelmet, ezért szerintem mindig lesznek ügyeskedők – írja a lap.

Nem csak a tűzifával csalnak a csalók

A MÁV után most a BKK nevével is csalók élnek vissza. Az átverés a Facebookon terjed, aki pedig nem elég körültekintő, annak a fizetési adatait egy pillanat alatt ellopják a csalók. 

A módszer alaposan kidolgozott, első ránézésre nagyon hiteles is, ugyanis a hirdetés a „BKK – Budapesti Közlekedési Központ” nevű oldal hirdetésével terjed, a laikusok pedig könnyen azt gondolhatják, hogy ez a társaság hivatalos közösségi felülete. A csalók 1 hónapos ingyen BKK-bérletet ígérnek. Az ingyen bérlet megszerzéséhez egy linkre kellene kattintani, ami persze azonnal átirányít egy csalárd oldalra – írja a HVG.

hamis oldalon aztán gratulálnak az állítólagos nyertesnek, valamint azt állítják, hogy összesen 500 darab havi bérletet sorsolnak ki. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint kitölteni egy kérdőívet. Persze a bérletet érdekes módon megnyeri mindenki, a valódi csalás pedig ezután következik. Az ingyen bérlet ugyanis nem teljesen ingyenes, kiszállítási díjat, 796 forintot kelljen fizetni. 

Ehhez meg kellene adni a nevet és a címet, majd a következő lépés feltehetően egy fiktív fizetési oldal, ami mögött nem a bank, hanem a csalók vannak. Ha ezen a ponton bárki megadja a bankkártyája adatait, akkor garantáltan csalók kezére játszotta át a fizetési adatait. Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeljen oda nagyon a részletekre: ha fura magyarságú, gyanúsan jó ajánlatoknál legyen inkább gyanakvó, főleg akkor, ha az adott oldal linkje nem is hasonlít a valódihoz. Ha viszont ne adj isten már megtörtén a baj, akkor azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával és tiltassa a kártyáját. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: parkerdo.hu)