Tovább tolhatja a veszélyhelyzetet a kormány

Ismét meghosszabbíthatja a kormány az orosz-ukrán háború miatt 2022-ben bevezetett veszélyhelyzetet. A kérdésről utoljára tavaly novemberében döntöttek.

2023. április 5., 21:11

Szerző:

A várható tervezet arra hivatkozik, hogy a Magyarország szomszédságában zajló orosz–ukrán háború miatt kialakult humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez „hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét” – szúrta ki a Hvg az Országgyűlés honlapján.

Annak érdekében tehát, hogy „minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit”, a kormány a veszélyhelyzet további 180 napra történő meghosszabbítására tesz javaslatot.

Mindez a rendeleti kormányzás folytatását jelenti, vagyis a törvényeket továbbra is rendszeresen módosíthatják alacsonyabb rendű jogszabályokkal, kormányrendeletekkel. Ez a javaslat azonban az őszivel ellentétben nem sorolja fel azokat a veszélyhelyzet idejére érvényes rendeleteket, amelyeket véglegesen törvénybe iktatnának.

(Kiemelt kép: Szőke István, a Honvédelmi Minisztérium veszélyhelyzeti kapcsolattartó tisztje és Lázár Vilmos, a CBA elnöke a cég alsónémedi kereskedelmi központjában 2021. március 9-én. MTI/Illyés Tibor)

 

 

 

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.