Tóth Csaba etikai vizsgálatot kezdeményez Hadházy ellen

A zuglói szocialisták jelöltje az ellenzéki pártok vezetőihez fordul, hogy érvényesítsék az etikai kódexben rögzített szankciókat.

2021. április 20., 10:32

Szerző:

Jó úton halad a zuglói konfliktus afelé, hogy szétverje a törékeny ellenzéki összefogást - mondta Tóth Csaba, az MSZP zuglói országgyűlési képviselője a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

Tóth Csaba szerint csúsztatások hangzanak el Hadházy Ákos részéről, mióta a Momentum bejelentette, hogy a független jelöltet támogatja a kerületben az előválasztáson. Zugló jelenlegi országgyűlési képviselője ismét elmondta, hogy Hadházy azért hagyhatta el Szekszárdot, mert kikapott a szocialista Harangozó Tamástól, ezért próbál szerencsét egy, már biztosan az ellenzék által elnyert kerületben, Zuglóban.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az ellenzéki pártok elnökei nagyjából egy hete fogadták el a választások etikai kódexét, amelyben rögzítették: az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikustársaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét.

Tóth Csaba szerint ugyan az ellenzéki pártok vezetői valóban aláírták ezt a dokumentumot, úgy tűnik, nem veszik komolyan. Szerinte ha születik egy ilyen megállapodás, azt érdemes tiszteletben tartani, azonban Fekete-Győr András és Hadházy Ákos is felrúgta az abban vállaltakat, szerinte már az aláírás utáni napokban. A dokumentumban az is szerepel, hogy a kódex megsértése esetén a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg az elkövetővel szemben. Tóth Csaba szerint a megfogalmazás konkrétumnélküliségével egyesek vissza is élhetnek.  

"Ha Hadházy folytathatja az ellenem indított lejáratókampányt, akkor az etikai kódex pontosan annyit is ért" - mondta a zuglói szocialisták vezetője, aki arra is kitért: a pártelnökökhöz fog fordulni, hogy érvényt szerezzenek a szankciónak, ugyanis nem tartja helyesnek, hogy rágalmazással juthat valaki pozícióhoz. Elkészült a beadvány az ellenzéki pártok elnökeinek, ezt jelenleg jogászok nézik át, hogy helyénvaló-e - mondta.

Az előválasztási vita kapcsán a kerület országgyűlési képviselője elmondta, ha érkezik hozzá felkérés, vállalni fogja a vitát Hadházy Ákossal szemben.  

A műsorban szó esett a Hadházy Ákos által Tóth Csaba ellenében felsorolt vádakról is. A Momentum Mozgalom támogatásával az előválasztáson elinduló politikus szerint ugyanis telefonos lejáratókampányt indítottak ellene, amit közvélemény-kutatásának álcáznak. Tóth erre válaszul elmondta, tisztában van azzal, hogy jelenleg is folynak hasonló kutatások, azonban a Hadházy-val kapcsolatban feltett kérdéseket nem találta lejáratónak. Megjegyezte: róla is hasonlókat kérdeznek, még sincs felháborodva.

Hadházy Ákos a Zugló TV-vel kapcsolatban is komoly kritikákat fogalmazott meg korábban. Néhány nappal ezelőtti Facebook-bejegyzésében azt írta: a Zugló TV-t ugyan egy magánvállalkozás működteti, de az önkormányzat cége, a Zugló Információs és Médiacsoport Kft. havonta majdnem 3 millió forintot fizet az üzemeltető kft-nek a műsorkészítésért. Valamint azt is megfogalmazta, hogy a Zugló TV-ben szerinte komoly túlsúlyban vannak az MSZP-s megszólalók. Tóth Csaba szerint a Zugló TV nincs önkormányzati tulajdonban, ez ugyanis egy magántulajdonban lévő cég, akinek a tulajdonosát nem ismeri, és neki sincs érdekeltsége a médiában. Kiemelte: biztos benne, hogy Hadházy-nak is lesz megszólalási lehetősége a felületen a kampányban, azonban ő jelenleg országgyűlési képviselőként, nem pedig jelöltként kap meghívást. 

A műsor végén Fiala János magyarázatot kért a szocialista politikustól az ellenzéki etikai kódex médiakapcsolatokat érintő soraira. Eszerint "a jelöltek a médiakapcsolataikat a demokratikus összefogás sikerességének szolgálatába állítják". Tóth Csaba szerint ez egy rendkívül rosszul megfogalmazott feltétel, amely kapcsán a műsorvezető megjegyezte: ezzel az ellenzék saját magát korrumpálja. Tóth Csaba szerint Tóth Bertalan, a delegáló pártja elnök csupán jóhiszeműségből írhatta alá ezt a dokumentumot.

A KeljfelJancsi csütörtöki adásának vendége lesz Hadházy Ákos, a Momentum zuglói jelöltje is, aki minden bizonnyal reagál majd a fent említett vádakra és kérdésekre. 

(Kiemelt kép: MTI | Kovács Attila)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.