Történelmi mérföldkő a független magyar sajtó felszámolásában - A New York Times is a Magyar Nemzet bezárásáról ír

2018. április 10., 15:32

Szerző:

Finanszírozási problémák miatt bezár Magyarország két fennmaradó országos ellenzéki napilapja közül az egyik - kezdi a Magyar Nemzet megszűnéséről szóló hírét a New York Times, amit a sajtószabadság romló kilátásainak egyik jeleként értelmeznek a hétvégi, Orbán-kormány elsöprő győzelmével végződő parlamenti választások után.

Az amerikai lap úgy véli, a Magyar Nemzet bezárása történelmi mérföldkő lesz a független magyar sajtó fokozatos felszámolásában, amit nemzetközi jogi szervezetek és EU-s vezetők is egy jelnek tekintenek az ország autoriter kormányzás felé vezető útján.

A New York Times emlékeztet arra, hogy Simicska Lajos médiaportfóliójának jelentős pénzügyi problémái támadtak az üzletember Orbán Viktorral történt szakítása után, mivel kiestek az állami hirdetések. A New York Times ezért úgy véli, nem véletlen, hogy a hétvégi választási eredmények után zár be a lap, a döntésnek bizonyára politikai dimenziói vannak.

A New York Times kitér a Népszabadság sorsára, amelyet a miniszterelnökhöz közeli osztrák üzletember, Heinrich Pecina felvásárolt, hogy aztán bezárja.