Török tankok készülnek Győrben

Harcjárművek magyarországi gyártására írtak alá egyetértési nyilatkozatot a Honvédelmi Minisztériumban. A gyártásra létesített vegyesvállalatot Gidrán névre keresztelik, ami ősi magyar lófajta és a „a huszárok jó küzdőképessége miatt használtak”.

2023. november 1., 08:50

Szerző:

A dokumentumot a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Engin Ufuk Aykol, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, Mehmet Atak, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója, Palkovics László és a Rába Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója, Hetzmann Béla írta alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében  – írja a klubradio.hu.

Az eseményen elhangzott: a létrejövő vegyesvállalat célja, hogy a Nurol Makina Gidrán típusú páncélozott harcjárműveket gyártson a magyar honvédségnek. Az N7 Holding Zrt. közreműködésével nem csupán gyártási és összeszerelési feladatokra kerül sor, hanem kutatás-fejlesztési, illetve innovációs tevékenységek is folynak majd Magyarországon.

Az aláírást követően a honvédelmi miniszter közölte, hogy a Gidrán harcjármű összeszerelése már korábban is folyt Magyarországon, a Nurol Makina által gyártott alap gépjárműre ugyanis Kaposváron integrálták a kiegészítő radar- és fegyverrendszereket.

Ez a tevékenység továbbra is a Kaposváron marad, mostantól azonban magát a gépjárművet is Magyarországon fogják gyártani, méghozzá Győrben, a Rába vállalatnál. Mindettől 200 új álláshelyet is remélnek. A felek megegyeztek abban is, hogy a létrejött vegyesvállalatot Gidrán névre keresztelik. Ez ősi magyar lófajta, amelyet „a huszárok jó küzdőképessége miatt használtak”.

(Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a győri együttműködés aláírásakor 2023. október 31-én. Fotó: honvedelem.hu)