Törőcsik Mari azt kérte, szórják a Tiszába hamvait

Évekkel ezelőtt mesélt arról, hogy halála után néhai férjével, élete legnagyobb szerelmével, Maár Gyulával szeretne nyugodni a Fekete-tengerben. 

2021. április 16., 14:56

Szerző:

A péntek hajnalban elhunyt Törőcsik Mari már évekkel ezelőtt rendelkezett a búcsúztatójáról és végső nyughelyéről. Sokak szerint az egyik legkülönlegesebb ember volt, aki a saját temetéséről is rendhagyó módon gondolkodott. A Blikk egy 2018-as cikket idéz, amiben a művésznő elmondta, egyetlen vágya, hogy halála után újra találkozhasson megboldogult férjével, Maár Gyulával – a Fekete-tengerben.

„Végrendelkezek, ember! Xavér lejön nekem orgonálni és egy pélyi elemista, negyedik-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. Maár Gyula meg én. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája" – vázolta elképzeléseit Bérczes László beszélgetőkönyvében a saját búcsúztatójáról.

A Nemzet Színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a legtöbbet díjazott magyar színésznő, Törőcsik Mari hosszú idő óta betegeskedett. Második férje, Bodrogi Gyula és legjobb barátja, Jordán Tamás is elmondták lapunknak, hogy hatalmas űrt hagyott bennük Mari elvesztése.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons | Stekovics Gáspár)