Meghalt Törőcsik Mari

Életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja. A 2017-ig aktív színésznő egy hónapja került kórházba.

2021. április 16., 08:11

Szerző:

Életének nyolcvanhatodik évében, pénteken hajnalban meghalt Törőcsik Mari háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő – közölte a Nemzeti Színház pénteken. A közlemény szerint Törőcsik Mari hosszú betegeskedés után hunyt el. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

A művésznő, aki az érdemes művész, a kiváló művész, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze díjakat is megkapta hosszú, több mint hatvan évig tartó pályafutása alatt, az elmúlt években sokat volt kórházban. A Vas megyében lévő velemi otthonában egész nap ápoló vigyázott rá évek óta. Legutóbb egy hónappal ezelőtt, hőemelkedés miatt került kórházba.

Törőcsik Mari szeretett élni és tudott is. „Engem az Isten a tenyerén hordozott. Nekem szép és gazdag életem volt” – nyilatkozta Törőcsik Mari az MTI-nek a 80. születésnapján. Többször visszatért a halál torkából, életigenlése sokak számára példaértékű volt. „A színháztól már elbúcsúztam. Sokáig reménykedtem abban, hogy játszani fogok még a Nemzetiben. Hát nem. Vége. Befejeztem. Ez is elmúlt, mint sok minden más. De ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad. Szerettem nagyon, ha megtapsoltak” – mondta korábban Törőcsik Mari, aki a halálról is többször beszélt. „Filmben és színpadon sokszor meghaltam. Azt eljátszottam. Klinikai halott a valóságban voltam, de visszajöttem. Mindig azt mondom: élni jó! Még akkor is, ha olykor szörnyű nehéz”

Törőcsik Mari 1935-ben született Pély községben, Heves megyében. Szülei tanítók voltak, nagyapja pedig egy kis mozit üzemeltetett, ahol rengeteg filmet látott. Már akkor érlelődött benne a gondolat, hogy egyszer színésznő lesz. „Az én gyerekkorom szebb volt mint szép: gyönyörű volt” – mondta egyszer.

A Színművészeti Főiskolát 1954-ben kezdte el operett szakon. Bár hivatalosan nem lett volna szabad, a főiskola alatt, 1955-ben mégis főszerepet kapott Fábri Zoltán mára ikonikussá vált filmjében, a Körhintában.

1971 után nevét már külföldön is jól ismerték. Cannes-ban Makk Károly Szerelem című filmjében nyújtott alakításáért Darvas Ivánnal együtt külön dicséretben részesültek, a film pedig – megosztva ugyan – de elhozta a zsűri díját. Pár évvel később a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakítása miatt ugyanezen a fesztiválon megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat. A filmet Maár Gyula rendezte, aki nemcsak alkotótársa volt, hanem a férje is.

Törőcsik Mari sokszor mesélt arról, hogy szeretett szerelmes lenni és szeretett szeretve lenni. Első férjéről, Wiedermann Károlyról nem soksor beszélt, azt azonban elárulta, hogy házasságuk után kiderült, hogy a filmrendező tehetségtelennek tartotta őt, végül néhány nap után elváltak. Később hozzáment Bodrogi Gyulához, akivel Mari a halála napjáig tartotta a kapcsolatot, remek barátok voltak. Tőle 1964-ben vált el. Három évig élt együtt Tordy Géza színművésszel is, később egy évig Iglódi Istvánnal, ám kapcsolatukat nem vállalták nyilvánosan. 1972-ben ment hozzá Maár Gyulához, a nagybetűs szerelméhez, tőle egy lánya született, 1973-ban, Teréz. Férjével örökbe fogadtak a 70-es években egy vietnami kisfiút is, Sont, aki később visszatért Vietnamba.

Törőcsik Mari
 
Törőcsik Mari (k) Luka, a vándor szerepében Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című drámájának próbáján a budapesti Nemzeti Színházban 2014. november 6-án. Fotó: MTI | Kallos Bea

 

Törőcsik Mari kezére egyébként sokan pályáztak, köztük Jiří Menzel is feleségül akarta venni. – Marit egyszerűen imádom, dolgoztunk is együtt. Az egyik legkiemelkedőbb színésznőnek tartom. Nagyon sajnálom, hogy amikor megismerkedtünk, már foglalt volt és nem udvarolhattam neki. Lehet, hogy feleségül is kértem volna – nyilatkozta évekkel ezelőtt a világhírű rendező, akit Törőcsik testvéreként szeretett. – „Úgy szoktam mondani, hogy két testvérem van, a Bara Margit és a Jiří Menzel. Akiket ennyire szeretek, soha nem tudom, hogy mikor találkozunk. Egyszer csak lesznek, vannak és maradnak” – mondta 2010 novemberében Törőcsik Mari a Hogy volt?! című műsorban.

Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok díjat és elismerést kapott, a legfontosabbak a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze titulusok, továbbá háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díjas. Törőcsik Mari érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

(Kiemelt kép: Törőcsik Mari az 1971-es Szerelem című filmben, Luca szerepében. Fotó: Mafilm Studio/Ajay/Collection Christophel/AFP)