Tornádó pusztított Pest megyében

Bekezdett az augusztus. 

2021. augusztus 4., 18:13

Szerző:

Az év egyik legzivatarosabb napjával indult az augusztus, a vihar fákat döntött ki, tetőket szakított le. A károk túlnyomó részéért a helyenként 90-120 km/órás sebességet elérő kifutószél, légzuhatagok voltak a felelősek, de volt olyan országrész is, ahol tornádó alakult ki – írja az Időkép. A portál tájékoztatása szerint ezt a természeti jelenséget nem lehet előre jelezni, és nem lehet megmondani, melyik szupercellából fog lenyúlni felhőtölcsér. Ez azonban most Tápiószőlősön és Tápiszelén is megtörténhetett, legalábbis mindkét településen készültek erre utaló felvételek. A falvakkal szomszédos területén nem alakult ki hasonló pusztítás, leginkább kis területre koncentrálódott károkról számoltak be. 

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke ezt követően azt írta közösségi oldalán, sokszor felhívta már az Országgyűlésben a figyelmet arra, hogy azonnal cselekedni kell a klímaváltozás megfékezéséért, de eddig „falra hányt borsó volt.” A politikus arra kérte Czerván Györgyöt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárát, hogy támogassa a szigorúbb klímacélokat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy tornádó tölcsére a Texas állambeli McLean közelében 2017. május 16-án. Fotó: MTI/EPA/Mark Smith)