Kiderült, mire volt elég a magyar hadsereg toborzókampánya

Június óta már több mint 1200 főt toborzott a magyar hadsereg a „Szeretem, megvédem” fantázianevű toborzókampányában.

2024. augusztus 1., 10:19

Szerző:

Úgy tűnik, olajozottan működik a magyar honvédség toborzókampánya, legalábbis láthatóan megkezdődött a június óta toborzott területvédelmi tartalékosok felkészítése. Az MTI által közreadott fényképek tanúsága szerint a már bevonult magyar tartalékosok szerdán a csobánkai kiképző és gyakorlótéren vettek részt tereptan és általános harcászati foglalkozáson – írja cikkében a 24.hu. A lap a kormány által kiadott közleményt is felidézi, miszerint a júniusi választások után azonnal megkezdett toborzás kezdete óta 1226-an jelentkeztek tartalékos katonának, 395 fővel pedig már szerződést is kötöttek.

A toborzókampány fantázianeve: „Szeretem, megvédem”. Az ennek keretében tartalékosnak jelentkező állampolgárokat, akikkel szerződést kötnek – mint írták – „az illetményükön keresztül is elismerik”.

A kormányzati közlemény szerint az év második felétől – a próbaidő lejártát követően, legalább kétéves tartalékos szolgálat vállalása esetén – bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díjat kapnak, valamint két éven keresztül havi bruttó 50 ezer forintot alapkiképzés után.

„A veszélyek korát éljük, világjárvánnyal, háborúkkal és energiaválsággal. Számunkra Magyarország biztonsága az első és legfontosabb, hogy megtartsuk a béke szigetének egy olyan korban, amikor ez egyre kevésbé magától értetődő”

– indokolták a kormányzati közleményben a toborzókampány szükségességét.

A honvédelmi miniszter külön beszélt a toborzókampányról

Múlt hét pénteken Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adott tájékoztatást a toborzókampányról. A közlemény szerint a tartalékosok számára behívás idejére minimum 24.000 forint napi jövedelmet és egyéb juttatásokat biztosít a magyar honvédség, a felsőoktatásban pedig extra pont is járhat a felvételin a tartalékos katonai szolgálatért.

A Magyar Honvédséget a miniszteri tájékoztatás szerint két nagy komponens alkotja: a hivatásos haderő, amely professzionális szinten szolgálatot teljesítő katonákból áll, valamint az ezt támogató területvédelmi tartalékos komponens, amely az egész országot lefedi. 

„Így válik teljessé a rendszer, így tudunk mindenkinek lehetőséget biztosítani, hogy a haza védelme érdekében szolgálatot vállaljon – legyen az akár aktív, akár tartalékos”

– idézték a közleményben a honvédelmi minisztert.

(Kiemelt képünkön a magyar honvédség tagjai láthatók. Forrás: Magyar Honvédség hivatalos Facebook oldala)