Honvédség: itt a magyar idegenlégió

Külföldiek és büntetett előéletűek is jelentkezhetnek a Magyar Honvédség kötelékébe. 

2024. július 4., 15:26

Szerző:

Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa kérte számon Szalay-Bobrovniczky Kristóftól, hogy miért lehet a jövőben nem magyar állampolgár, illetve büntetett előéletű is a Magyar Honvédség tagja – számolt be a 24.hu. Novák szerint rontja a honvéd hivatás megbecsülését, ha nem követelmény a magyar állampolgárság, és a legénységi állományba felszerelő honvéd lehet akár büntetett előéletű is. Úgy véli, hogy a kormány valódi célja a vendégmunkások felvétele, ami nemzetbiztonsági kockázatot, beépülési lehetőséget jelent.

A politikus nehezményezte azt is, hogy az oltatlanok és az országgyűlési-önkormányzati képviselők nem jelentkezhetnek, pedig szerinte a területvédelmi tartalékos rendszerben ideálisak lennének a lokálpatrióta helyhatósági képviselők. Felvetette azt is, hogy a honvédek jogállását a legmagasabb, törvényi szinten kellene rendezni. Jelenleg ugyanis csupán egy rendelet szól róla. 

A Magyar Honvédség nyitott az elhivatottak előtt

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca politikai államtitkára a felvetésekre úgy reagált, hogy a „jövőben a Magyar Honvédség kapuit megnyitják mindazok számára, akik az állományba vételi kritériumoknak megfelelnek, kellő elhivatottsággal rendelkeznek a magyar honvédelem ügye, valamint Magyarország védelme és szolgálata iránt. A honvédség elsődleges feladata és kötelessége hazánk és a magyar emberek biztonságának garantálása, melyhez egy gyorsan és hatékonyan irányított haderő szükséges.”

A törvényt felváltó kormányrendelet egyébként valóban lehetővé teszi, hogy börtönviselteket is felvegyenek a Magyar Honvédség legénységi állományába. Az erről szóló passzus úgy fogalmaz, hogy nem létesíthető szolgálati jogviszony azzal a személlyel, aki büntetett előéletű, majd egy későbbi pont szerint el lehet ettől tekinteni, „mérlegelve a katonai szolgálatra jelentkező által elkövetett cselekmény vagy mulasztás súlyát vagy jellegét, a Honvédség tekintélyét és a működéséhez szükséges közbizalom megóvását” – írta korábban a hvg.hu.

A rendelet szintén nem ír elő állampolgárságot csak annyit, hogy a külföldi jelentkezőnek legyen magyar nyelvismerete, rendelkezzen a szabad mozgás, tartózkodás jogával, huzamos tartózkodási jogosultsággal és feleljen meg a honvédelmi miniszter által meghatározott egyéb feltételeknek. 

(Képünk illusztráció: Frissen végzett magyar katonák teszik le az esküt a parlament előtt 2020. augusztus 20-án. Forrás: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.