Önkéntes katonai kiképzés indult állami tisztviselők részére

Szalay-Bobrovniczky Kristóf egy facebook posztban köszöntötte a katonai kiképzésben résztevő első kilencven önkéntest.

2024. január 22., 19:51

Szerző:

Elindul az önkéntes alapú honvédelmi felkészítés tisztviselők számára – jelentette be a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán hétfőn közzétett videóban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: az elmúlt időszak vészhelyzeteiben tapasztalták, hogy a védelmi képességek és feladatok sikeres végrehajtása nem csak a katonákon múlik, ezért úgy döntöttek, hogy az államigazgatás különböző területein dolgozó tisztviselőknek felajánlják, hogy ha szeretnének, vegyenek részt teljesen önkéntes katonai kiképzésben.

A felhívásra nagyon sokan jelentkeztek – közölte. Szalay-Bobrovniczky Kristóf köszöntötte az önként jelentkezett tisztviselőket, az első 90 résztvevőt, akikkel elindul az önkéntes alapú honvédelmi felkészítés. A miniszter köszönetet mondott nekik, amiért vállalták ezt a különleges és új felkészítést, amellyel „ismét csak azt szolgáljuk, hogy Magyarország biztonságát és védelmi képességeit erősítsük”.

„A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát" – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Várják a seregbe a katonai kiképzésre jelentkező újoncokat 

„2024-ben is embert várunk a vasra!” – indított az újévet közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A Magyar Honvédség rendkívüli ajánlatára a február 12-ei bevonulásig lehet jelentkezni: a PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelői bruttó 737 ezer forint kezdő illetményért csatlakozhatnak a haderő kötelékébe.

Tavaly mintegy négyezer fő lépett be a Magyar Honvédség kötelékébe, 2024-ben pedig folytatódik a toborzás. Továbbra is lehet például jelentkezni a megújuló tüzérség soraiba, ahol a közelmúltban hadrendbe állított Panzerhaubitze 2000 (PzH) típusú önjáró lövegek használatára készítik fel az érdeklődőket.

A jelentkezéssel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az érdeklődőnek néhány feltételnek meg kell felelniük. Ilyen a betöltött 18. életév, a magyar állampolgárság, a büntetlen előélet, a bejelentett magyarországi lakóhely (vagy tartózkodási hely), a legalább alapfokú iskolai végzettség.

A szerződéses katonák számára kiszámítható életpályát, tervezhető családos jövőt, fix és versenyképes jövedelmet, valamint továbbtanulási és fejlődési lehetőségeket kínálnak. A tüzérosztályhoz kerülő katonák a bruttó 737 ezer forintos illetmény mellett havi 12 ezer forint SZÉP-kártyás cafeteria-juttatást kapnak, illetve utazási költségtérítés is megilleti őket. Mindezek mellett ingyenes laktanyai elhelyezést vagy lakhatási hozzájárulást is igényelhetnek – olvasható a felhívásban.

A modernizáció révén a világ egyik legfejlettebb haditechnikai eszközével bővült a Magyar Honvédség eszközparkja. Az 55 tonnás, 8 méter hosszú, 155 milliméteres űrméretű lövegcsövű PzH harcjárművek kivételes biztonsággal céloznak, akár 56 kilométerre is ellőnek pontosan. A jármű elsődleges fegyverének tekinthető tarackágyú élettartama 2000 lövésre tehető. Emellett két búvónyílás és ezekre szerelhető ködgránátvetők, illetve 7,6 milliméteres légi és földi célpontok ellen egyaránt használható géppuska tartozik a jármű kialakításához.

(Kép forrása: honvedelem.hu)