Több mint kilencezer menekült érkezett csütörtökön Ukrajnából

Köztük 220 gyermek.

2022. április 22., 10:12

Szerző:

Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 4761 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5001-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság pénteken az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 640 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 535 ember, köztük 220 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 13 ember, köztük 8 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – írta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte pénteken, hogy a BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: Ukrajnából érkezett menekültek a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án, Budapesten. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)