Több mint 930 forintos benzinár felett rakná le az autót a magyarok többsége

Nehezen tud szabadulni a kényelemtől a magyar.

2023. október 20., 14:05

Szerző:

A hazai autósok átlag 937 forintos üzemanyagtarifa felett térnének át más közlekedési módra – derül ki a Publicus Research Népszava számára készített közvélemény-kutatásából.

Ezen belül a fővárosiak 1025, a városlakók 935, a megyeszékhelyen élők 930, a községek lakói pedig 900 forint felett váltanának. Közülük messze legtöbben, 81 százalék a tömegközlekedést részesítené előnyben. 19 százalék – leginkább a kormánypártok hívei – kerékpárra ülnének, 14 százalék pedig gyalogolna. 4 százalék a családdal közösen használná az autót, 2 százalék más hajtású eszközt vásárolna, és csupán 1 százalék bérelne elektromos járművet.

A hazai autósok havi átlag 43 ezer forintot fordítanak üzemanyagra. Ezen belül a legkevesebbet, 35 ezret a megyeszékhelyen lakók, 38 ezret a budapestiek, 39 ezret a városiak, míg a legtöbbet, 54 ezret a községiek költenek. A kiadások a megkérdezettek háztartási jövedelmének átlag 19 százalékát emésztik fel. A legkisebb, 17 százalékos értékről a budapestiek és a megyeszékhelyen élők vallottak, míg a városiaknál 19, a községben lakók esetében pedig 20 százalék az arány.

A megkérdezettek 58 százaléka egyetértett a hatósági üzemanyagárak megszüntetésével. Még formabontóbb, hogy leginkább, 69 százalék erejéig az ellenzékiek üdvözölték a lépést. Ehhez képest a Fidesz-KDNP-hívek „csak” 51 százalékban értettek egyet az általuk támogatott kormány intézkedésével. 

A hatósági ár tavaly december eleji eltörlése óta a legnagyobb arányt képviselő 34 százalék nem fogta vissza az autóhasználatot. A kérdésre ugyanakkor hasonló – 26, illetve 23 százalékos – arányban válaszolták, hogy nem jelentősen, illetve jelentősen. Sokan voltak, akik szeretnének hasonlóképp tenni, de nincs rá lehetőségük. Életkor szerint messze a legnagyobb, 36 százalékos mértékben a 60 év felettiek fogták vissza autóhasználatukat. A legkisebb, 11 százalékos arány az alig fiatalabbakat, vagyis a 45-59 éveseket jellemzi. A legnagyobb, 41 százalékos arányban a férfiak nyilatkoztak úgy, hogy az áremelés egyáltalán nem befolyásolta közlekedési szokásaikat – írja a lap.

(Kiemelt kép: forgalom Budapesten, a Keleti pályaudvarnál. Fotó: 168.hu)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.