Tízezrekkel csökkent a szakápolók fizetése az új szerződéssel, pedig azt ígérték, ilyen nem lesz

Volt, aki 100 ezerrel kevesebbet kapott, de többen is 20-30 ezres csökkenésről számoltak be. Egy 26 éve az egészségügyben dolgozó ápoló azt mondta, nem hitte volna, hogy van lejjebb, de mindig van.

2021. április 8., 16:24

Szerző:

Az ápolók arra panaszkodnak, hogy 20-30 ezerrel, de van, akinek 100 ezer forinttal is csökkent a fizetése, annak ellenére, hogy ígéretet kaptak; a szolgálati jogviszony szerződés aláírásával nem fog csökkenni a bérük. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint több oka lehet a bércsökkenésnek, de az biztos, hogy a szakápolók nem jártak jól az új szolgálati jogviszonnyal – írja a 444.hu.

Március elsején lépett hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, melyben többek között az áll, hogy az egészségügyi dolgozók csak engedéllyel vállalhatnak másodállást másik egészségügyi intézményben. 

Míg a kormány az orvosoknak az aláírásért cserébe béremelést ígért, az ápolóknak semmit, mert szerintük az ápolók bérét már rendezték. Az ápolók jelenlegi fizetése a minimálbér körül mozog – írja a lap.

Egy jelenleg a COVID intenzív osztályán dolgozó szakápoló úgy nyilatkozott a lapnak, hogy kollégáival együtt 100 ezer forinttal kevesebbet kapott kézhez, mint az előző hónapokban közalkalmazottként. Mindezt úgy, hogy havonta körülbelül 60-70 órát túlórázik. A nő azt mondta, hogy 26 éve dolgozik az egészségügyben, és sosem gondolta, hogy van ennél lejjebb, de most rájött, hogy tévedett – írják.

Akik táppénzre kerültek a koronavírus, vagy leromlott egészségügyi állapotuk miatt fizetésük egy részét csak akkor fogják tudni visszaigényelni, ha bizonyítani tudják, hogy az osztályon fertőződtek meg, és jár nekik a 100 százalékos táppénz.

„Sokan úgy érzik, hogy kár volt aláírni" – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. 

Szerinte a csökkenésnek több oka is lehet;

  •  az ápoló kirendelve dolgozik, az ezzel járó pótlékokat még nem számolták el, azt ugyanis a főállású munkáltató biztosítja, nem az a hely, ahova kirendelték
  • másképp szabták meg a munkaidő-keretet
  • az orvosok béremelési terhei és az eladósodás miatt a munkáltató csökkenteni próbál a juttatásokon, amivel kapcsolatban már korábban jelezték aggályaikat 
  • vannak olyan munkáltatók, akik új szerződést írattak alá a szakdolgozókkal, amiben már nekik sem – ahogyan az orvosoknak sem – biztosítják az önként vállalt túlóra miatti magas pótlékot

Később kijött egy jogszabály, amely magába foglalta, hogy nem változhat a szerződést aláíró szakdolgozók bére és pótléka sem a jogviszonyváltás miatt, ennek ellenére Soós Adrianna szerint míg eddig az intenzív osztályon dolgozó ápolóknak 80 ezer forint pótlékot fizettek, addig most csak 30 ezret – írják.

Soós szerint az önként vállalt túlóra kifizetésével is tudnak trükközni a munkavállalók. Az önként vállalt túlórát ügyeletek esetén ugyanis eddig az orvosok használták ki a leginkább, hogy így egészítsék ki a bérüket, ugyanis az önként vállalt túlóra 50 százalékkal magasabb pótlékot vont maga után, mint a kötelező túlóra. Csakhogy miután bejelentették az orvosok béremelését, jogszabályban rögzítették, hogy csak a minimum ügyeleti pótlékot lehet kiadni, illetve a munkáltató adhat többet, ha ki tudja gazdálkodni, de nem kap rá több fedezetet. Ez elvben nem vonatkozott a szakápolókra, csakhogy vannak olyan munkáltatók, akik új szerződést írattak alá a szakdolgozókkal, amiben már nekik sem biztosítják az önként vállalt túlóra miatti magas pótlékot. Így fordulhat elő, hogy valaki többet túlórázik, mint az előző hónapban, mégis kevesebbet kap, mint előtte.

Szintén okozhatott fizetéscsökkenést, hogy az eddigi kollektív szerződésekben, amiket felbontottak, voltak plusz juttatások, amik így most eltörlődtek. Lelkiismeretesebb munkáltatók ezeket a juttatásokat belefoglalták az alapbérbe, hogy ne járjon fizetéscsökkenéssel a szerződésbontás, de nem mindenhol csinálták így.

Soós szerint a szakdolgozók csak rosszul jártak a jogviszony-módosítással, az alacsony keresetűek pedig nagyon megérzik az akár 10-20-30 ezer forintos csökkenést is, főleg mivel az ágazatban sok a gyerekét egyedül nevelő nő.

Az elnök szerint az oltópontokra kivezényelt ápolók plusz szabadnapot kapnak pluszpótlék helyett, holott a Munka Törvénykönyve szerint ilyenkor jár a rendkívüli munka pótléka, továbbá a COVID-osztályokon dolgozók sem kapnak pótlékot, pedig náluk nagyon magas az egészségügyi kockázat, és munkájuk lelkileg megterhelő – írják.

 

(Budapest. Ápolónő (b) asszisztál egy orvosnak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. február 18-án. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta február 19-e, Magyarország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója a magyar ápolók napja. MTI/Balogh Zoltán)