Tíz-húszezer egészségügyi munkavállalót érinthet a katatörvény szigorítása

A kórházak a műtőkben vagy az egyéb területeken meglévő orvos-, illetve nővérhiányt enyhítették úgy, hogy vállalkozásoktól bérelnek szakembereket. Most viszont ők kieshetnek a katatörvény módosítása miatt.

2022. július 13., 19:58

Szerző:

Ez elsősorban olyan területeket érint mint például az ápolás, a radiológiai távleletezés, a szakrendelések, valamint az orvosi ügyeletek ellátása – írta a Népszava.

A szolgálati jogviszonyban lévő orvosok, ápolók pihenőidejük terhére katás vállalkozóként egy másik állami kórházban, szakrendelőben is vállaltak munkát. Hogy ezek léte mennyire fontos az egészségügyi működtetésében, jelzi, hogy éppen e hónap elején engedélyezte egy újabb félévre az ilyen közreműködői szerződések fenntartását az Országos Kórházi Főigazgatóság.

A Magyar Orvosi Kamara kedden közleményben arra figyelmeztette a kormányt, hogy a kata-szabályok módosítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta Népszavának, hogy aa a kata-szigorítást nem követi érdemi bérrendezés a szakdolgozói körben, akkor még annyian sem fognak betegágy melletti munkát vállalni, mint ma. Azaz nemcsak hogy drágább lesz a munkaerő, de nem is lesz szabadon elérhető szakember – tette hozzá.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke szerint a kiskeresetű egzisztenciákat sújtja majd leginkább a változás. Akiknek a bevétele nem több havi félmilliónál, azoknál 60 százalékos adóemeléssel jár a kata-ból való kényszerű kilépés – jelentette ki.

(Kiemelt kép: Tüntetők tiltakoznak az Orbán-kormány a katatörvény-módosítási javaslata ellen a Parlament épülete előtt Budapesten 2022. július 13-án. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)