Tovább szűkült az olló a Tisza Párt és Orbánék között

Egy friss felmérés szerint kevesebb mint 10 százalékpont a különbség a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt támogatottsága között.

2024. július 4., 13:11

Szerző:

Úgy tűnik jelentős mértékben árad a Tisza a hazai politikai színtéren. A Magyar Péter nevéhez fűződő Tisza Párt nevű alakulat ugyanis tovább erősödött, azaz elkezdte ledolgozni a hátrányát a kormányzópártokkal szemben. Vagyis a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt támogatottsága között kevesebb mint 10 százalékpont a különbség, mind a biztos pártválasztók, mind a teljes népesség körében – írja a Telex az IDEA Intézet június 19. és június 27. között online kitölthető kérdőív segítségével felvett, reprezentatív felmérése alapján.

Eszerint júniusban a felnőtt népesség körében 30 százaléka volt a támogatottsága kormánypártoknak, a Tiszának pedig 23 százalék. Az IDEA azt írja, hogy felmérésük alapján egy országgyűlési választáson négypárti parlament jött volna létre: a Fidesz-KDNP és Tisza mellett csak DK és a Mi Hazánk támogatottsága érte volna el a parlamentbe jutáshoz minimálisan szükséges, 5 százalékos küszöböt.

Az intézet szerint a kegyelmi botrány, Magyar Péter feltűnése, a Tisza megjelenése, illetve az utóbbiak EP-választási kampánya és a végeredménye sok szavazó gondolkodását befolyásolta. A választás utáni hetekben is viszonylag sokan mentek volna el választani: a jogosultak 66 százaléka adta volna le a szavazatát június végén. A kutatásból kiderül, hogy a Fidesz-KDNP az év eleje óta stabilizálta helyzetét, a párt támogatottságának lassú, de folyamatos csökkenése megállt, sőt, az IDEA szerint az utóbbi időben valamelyest növekedtek is. Ez a biztos szavazók között a Fidesznek 41 százalékot jelentene egy parlamenti választáson, míg a Tisza ebben a kategóriában is egyértelműen a második politikai erő: 32 százalékuk van a biztos szavazók között.

Az IDEA a kutatás alapján azt írja, hogy júniusában a két párton kívül csak a DK és a Mi Hazánk jutott volna be a parlamentbe. Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága a teljes népességben 7, a biztos szavazók körében 8 százalék, míg a Mi Hazánk népszerűsége nagyjából hasonló volt júniusban, csak egy kicsivel volt alacsonyabb 5, illetve 6 százalék.

Az intézet megjegyezte, hogy a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben még soha nem fordult elő, hogy jelenleg négy olyan párt is van a magyar parlamentben, amelyek támogatottsága a teljes népességen belül az 1 százalékos szintet sem éri el. A Jobbik és az MSZP legalább a biztos szavazók között képes erre, a Párbeszéd és az LMP támogatottsága azonban a biztos szavazók körében is 1 százalék alatt maradt 2024 júniusában – írták.

(Kiemelt képünkön Magyar Péter. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.