Tiltakoznak a balatonrendesiek, hogy sittel és törmelékkel töltsenek fel egy hatalmas bányagödröt

Aláírást gyűjtenek a helyiek, hogy ne lehessen napi 120 tonna sittet 40 éven át a környékre szállítani.

2021. április 19., 14:48

Szerző:

A szabadahang.hu arról számol be, hogy a bányát üzemeltető, 2026-ig tartó kitermelési engedéllyel rendelkező Mészkő-Polgár Kft. építési törmelékkel és sittel töltené fel a bányagödröt.

„Negyven évig tervezi különböző helyekről származó építési sittel, üveghulladékkal, betonnal, betonkészítési iszappal, kotrási meddővel és egyéb hulladékkal feltölteni, naponta akár 120 tonnányi mennyiségben” – olvasható a petícióban.

A műveletnek nincs jogszabályi akadálya, mivel nem hulladéklerakásnak, hanem hulladékhasznosításnak minősül a sitt és a törmelék elhelyezése. Ráadásul azt is megállapítja egy kormányhatározat, hogy nincs szükség környezetvédelmi tanulmányra a 40 éven át tartó építésisitt- és törmeléklerakás engedélyezéséhez.

Az aláírásgyűjtők azt is kifogásolják, hogy a teherautók lakott területen belül is szállítanák a sittet, amellyel hatalmas port és zajt okoznának, ellehetetlenítve az itt élők nyugalmát, egészséges környezetét.

„Ezért ennek megakadályozására a Balaton és a Káli-medence ökológiai kincsének megvédésére nem látszik más lehetőség, mint a széleskörű társadalmi összefogás” – hívják fel a figyelmet az aláírásgyűjtők.

(Kiemelt képünk: Google Earth)