Tiborcz István megint vásárolgat és a Postára is fáj a foga

Tiborcz István már a látszatra sem ad. Legújabb ügyleteiben már vállaltan benne van az állam is.

2024. február 9., 18:16

Szerző:

A miniszterelnök veje, Tiborcz István körül egy teljes pénzügyi csoport áll fel, biztosítóval, bankkal, alapkezelővel. Ezen kívül szeretnék megszerezni a magyar államtól a Posta-érdekeltségeket is – írta Válasz Online.

A cikk bemutatja a legújabb Tiborcz-projekteket, melyek az ingatlanos óriásprojektek és más tulajdonvásárlások sorozata után a belgrádi irodapiacra való erőteljes bevonulást is felvázolja. A Jellinek Dánieltől származó korábbi projektjeihez hasonlóan a szerbiai tulajdonokat is a Tiborcz Gránit Alapkezelő segítségével szerezték meg, amely összesen 11 irodaházat birtokol Belgrádban. Az összalapterületük 122 ezer négyzetméter, ami közel tíz százalékát teszi ki a szerb főváros iroda-vagyonának. A lap szerint a miniszterelnök veje egy nagyobb OTP-hitelt és az Indotek Grouptól örökölt 50 milliárdos állami részt használta fel erre a vállalkozásra.

Tiborcz nemcsak Szerbiában terjeszkedik

A somogyi Nagyatád térségben 200 hektárnyi területet, erdőket, földeket, faipari üzemet és egy vadászlakot is vásároltak. A birtokok korábbi tulajdonosa Carlo Benettoné volt. 

Emelett a Tiborczhoz tartozó Főnix Magántőkealap a legnagyobb részvényese annak a nagyszabású irodafejlesztésnek a  Kopaszi-gáton, ahová a tervek szerint a fejlesztések után állami intézmények sora fog beköltözni. Szintén az ő leágazásuk az a Kallos Cosmetics Kft. köré szerveződő kozmetikai vállalatcsoport, ami „a napokban 15,9 millió eurós, szuperkedvezményes kölcsönre érdemesült a Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel Plusz keretében az állami Eximbanktól” – olvasható a Válaszban Online-ban.

Az új debreceni raktárcentrumához 6,1 milliárd forintos állami támogatást kapott a Tiborcz-kör által tulajdonolt Waberer's vállalat a külgazdasági és külügyminisztériumtól.

A lap úgy tudja, hogy a Magyar Posta Életbiztosító és a Magyar Posta Biztosítóban lévő 66,9 százalékos állami rész most zajló értékesítésének az egyik esélyese is a a Waberer's International leányválallata lehet. „A Gránit Bank megszerzése és a Diófa Alapkezelő „gránitosítása” után kirajzolódik egy „full service” pénzügyi csoport a miniszterelnök családja körül – bankkal, alapkezelővel, biztosítóval, amely nyilván szívesen befogadná az államtól megszerezhető Posta-érdekeltségeket is” 

Mennyi az annyi?

Amint arról korábban beszámoltunk Tiborcz összességében 343 milliárd segítséget kapott: közel 30 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást, bő 133 milliárdnyi kormányzati tőkeinjekciót, majd 29 milliárd forint MFB-kölcsönt és 151 milliárdnyi „baráti” hitelt.

A listában van gyógyfürdő, pláza, kastély, palota, hotel, golfklub, volt gyermekkórház épület, irodaház, borház és egy spanyolországi hotel is, íme: 

1. Hotel Dorothea; Budapest V., Dorottya utca 2. (hamarosan átadják) – 40,14 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel.

2. Sofitel Budapest Chain Bridge és a volt Malév-székház; Budapest V., Széchenyi István tér 2. (felújítás alatt). 

3. D8 Hotel; Budapest V., Dorottya utca 8. – 7,1 milliárd forintnyi Mészáros-kölcsönnel.

4. Verno House, Budapest V., Október 6. utca 26. – 5,5 milliárd forintnyi Mészáros-kölcsönnel.

5. Adria-palota; Budapest V., Zoltán utca 18. (felújítva, a fejlesztés szünetel) – 4,53 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel.

6. Dürer Park; Budapest XIV., Ajtósi Dürer sor 19-21. (építés alatt).

7. Az egykori Magyar Királyi Államvasutak igazgatóságának épületegyüttese; Budapest VI., Andrássy út 73-75. és Izabella utca 51. (fejlesztés előtt).

8. Sváb-palota; Budapest VI., Andrássy út 21. (fejlesztés előtt).

9. Green House irodaház; Budapest XIII., Kassák Lajos utca 19-25.

10. V17 irodaház; Budapest XIII., Váci út 17.

11. Shopmark (korábban Europark) bevásárlóközpont; Budapest XIX., Üllői út 201. 

12. Hotel Gellért Gyógyszálló; Budapest XI., Szent Gellért tér 2. (felújítás előtt) – az állami MFB 10,4 milliárd forintos hitelével. 

13. Az Infopark A, E és G jelű irodaépületei; Budapest XI., Neumann János utca, Magyar Tudósok Körútja.

14. BudaPart/Kopaszi-gát; Budapest XI., Dombóvári út, Budafoki út, Hengermalom utca (részben még fejlesztés alatt) – az állami MFB 16,2 milliárd forintos kölcsönével, illetve 51,5 milliárd forintnyi Mészáros- és OTP-hitellel. 

15. Alkotás Point irodaház; Budapest XII., Alkotás utca 50. 

16. Botaniq Budai Klub; Budapest XII., Költő utca 30. (hamarosan átadják) – 1,4 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel. 

17. A Frivaldszky–Mauthner–Pálffy-műemlékvilla és a körülötte lévő ingatlanok; Budapest XII., Béla király út 18/A., 18/B., 20., Laura út 1. (fejlesztés előtt).

18. A volt gyermekkórház Mártonhegyi úti ingatlana; Budapest XII., Mártonhegyi út 6/A., Költő u. 27. (bontás alatt, fejlesztés előtt). 

19. A volt Svábhegyi Nagyszálló; Budapest XII., Eötvös út 2. (fejlesztés előtt). 

20. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egykori vári székháza; Budapest I., Táncsics Mihály utca 1. (fejlesztés előtt). 

21. Műemlékház a budai Várban; Budapest I., Fortuna utca 11. (fejlesztés alatt).

22. IBS Office Center; Budapest II., Budenz út 1. A jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kollégiumaként funkcionáló épület.

23. Óbuda Gate irodaház; Budapest II., Árpád fejedelem útja 26-28. – 12 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel.

24. Minaro Hotel Tokaj MGallery és a közeli turisztikai központ; Tokaj, Csurgó völgy út – 4,44 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással és 4,2 milliárdos Gránit-kölcsönnel.

25. Andrássy Kúria & Spa; Tarcal, Fő utca 94. – 325 millió forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással és az állami MFB 2,04 milliárd forintos kölcsönével.

26. Patricius Borház (Bodrogkisfalud) és további Orbán–Tiborcz-szőlőterületek (Tokaj, Bodrogkeresztúr, Sárazsadány, Mád).

27. Irodakomplexum a Debreceni Innovációs Tudásparkban; Debrecen, Vezér utca 39. – 5,5 milliárd forintos OTP-hitellel.

28. Hilton Garden Inn Debrecen City Center, Debrecen, Darabos út 3-7. (építés alatt) – 3,66 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással.

29. Botaniq Turai Kastély; Tura, Park utca 37. – 2,31 milliárd forintos Gránit-kölcsönnel.

30. Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton, Szántód, Móricz Zsigmond utca 96. – 6,9 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással.

31. Port Hotel Medical & Spa, Hévíz, az autóbuszállomás mellett (építés alatt) – 8 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással és 16,8 milliárdnyi Mészáros-kölcsönnel.

32. Grandhotel Galya; Mátraszentimre–Galyatető, Kodály Zoltán utca 10. (felújítás alatt) – 3,9 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással.

33. Modero Health Concept Hotel, Sárvár, Rákóczi Ferenc utca 28. (építés alatt) – 2,5 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással.

34. Samsara park, Visegrád, Lepence-völgy (fejlesztés alatt).

35. Pannónios Golf Coutry Club Alcsútdoboz, Máriavölgy.

36. Hotel Atrio del Mar; Spanyolország, Los Alcázares.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)