Kereshető térképpel látogatható a Fiumei úti sírkert

A budapesti temetők közül elsőként a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyről készült kereshető térképes felület, amelyen bárki elérheti az ott nyugvókkal kapcsolatos információkat.

2023. november 1., 13:35

Szerző:

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olyan térképes adatbázis fejlesztését valósította meg, amely könnyen, felhasználóbarát módon teszi elérhetővé a sírokkal, elhunytakkal, a Nemzeti Sírkert védettségét élvező temetkezési helyekkel kapcsolatos adatokat – közölte szerdán az intézet az MTI-vel.

„Fontosnak tartottuk egy ilyen teljes adatbázist tartalmazó térkép fejlesztését és nyilvánosságra hozását. A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyként olyan fontos kulturális tere az országnak, amelynél fontos a digitalizáció, és fontos, hogy az adatok bárki számára elérhetők legyenek. A felület nemcsak magánszemélyeknek hasznos, de tudományos munkára is kiváló lehetőséget ad” – idézi a közlemény Móczár Gábor igazgatót. 

A Fiumei úti sírkert honlapján elérhető temetőtérképen számok szerint lehet tájékozódni a parcellák között, de lehetőség van parcellák szerinti keresésre, továbbá név vagy sírhelyszám szerint is megtalálhatók a nyughelyek és az azokhoz tartozó, jogszerűen publikálható adatok. A térképen az adott sírok fényképe is elérhető. 

A fiumeiutisirkert.nori.gov.hu oldalon elérhető adatbázis azt is feltünteti, ha egy sír a Nemzeti Sírkert részeként védett, ebben az esetben a név alatti linkre kattintva további információhoz juthat az érdeklődő, hiszen a Nemzeti Örökség Intézetének honlapjára navigál a felület. Ugyanígy meg lett jelenítve, ha az adott sír műemléki védettséget élvez, vagy hősi halott nyugszik benne. A keresett sírnak nemcsak a helyét, de a fotóját is bemutatja a felület. Az adatbázis bővül majd, hiszen a NÖRI folyamatosan végzi a sírkert felmérését, és ez alapján egészíti majd ki a térképet.

Amennyiben a felhasználóknak az elhunytak adataival kapcsolatban bármilyen észrevételük lenne, egy bejelentőablak segítségével, csupán egy email-cím megadásával bárki könnyedén beküldheti. A bejelentéseket az intézet minden esetben megvizsgálja majd.

(Kiemelt kép: a Fiumei Úti Sírkert. Fotó: intezet.nori.gov.hu)

   

Tegnap 20:16

Nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten a Népegészségügyi központ szerint. 

Tegnap 19:10

A főváros térségében egyre inkább az eső lesz a jellemző az ónos eső helyett – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon a csütörtök késő délutáni adatok alapján.