Töredékéért adta el a földet a tengődi polgármester

Áron alul adta el saját családjának az önkormányzati ingatlant a falu polgármestere. 

2023. szeptember 4., 15:04

Szerző:

Lakos János tengődi polgármestert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség. A vádirat alapján 2020-ban a fiára és a lányára íratott egy húszmillió forintot érő önkormányzati telket, az ingatlan értékének töredékéért, 5,9 millió forintért. A 24.hu szerint Lakos már 2005-ben is megpróbálta megszerezni az ingatlant, akkor nem járt sikerrel. A négy vádlott között a jegyző is szerepel. 

Somogy vármegyei Tengőd a hat települést összefogó Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal alá tartozik. Ennek a jegyzője Hajas Endre – őt 2021-ben már két év próbára bocsátotta a siófoki bíróság, amiért egy kapolyi képviselőről az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán leírta, hogy izraelita származású –, aki a vádirat szerint segítséget nyújtott az adásvételi szerződés koordinálásához, melyet végül három éve októberben Denke Valéria alpolgármester írt alá, és azzal indokolták, hogy a terület körüli földek már a Lakos család birtokában vannak, és a folyamatban lévő beruházásokhoz önerő kell. 

2005-ben a 4,5 hektáros nagyrészt erdő területet egy szomszédos területtek együtt már megpróbálta eladni magának egy millióért, de abból évekig húzódó bírósági ügy lett, amelynek végén az ingatlan visszakerült az önkormányzat tulajdonába. A két telek együttesen már akkor 7,5 millió forintot ért.

 

A telek a volt tengődi szovjet laktanya, a helybéliek szerint a silók kifejezetten alkalmasak mezőgazdasági termények tárolására, ezért kell annyira Lakosnak. A laktanya nagy része pedig már így is az ő tualjdonában van, ahol mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. 

„A földért mindenre képes. Mindenre” – közölte Csicsmann Imre, a falu korábbi polgármestere, ezzel szemben a faluban erodálódni kezdtek a közszolgáltatások Lakos húsz éve alatt. Hiába újították építettek támogatásból orvosi rendelőt, orvos nincs hozzá, a szomszéd faluba kell átjárni – egészítette ki Csicsmann. 

Lakos a polgármestersége első éveiben megszüntette az önálló polgármesteri hivatalt, bezárta az általános iskolának előbb a felső, majd az alsó tagozatát. Az iskola épületét bérbe adták. A tengődi gyerekek ma is Tabra járnak iskolába, igaz, iskolabusz híján egyénileg. A falunak van ugyan saját kisbusza, „de az másra kell”, inkább a polgármester és köre használja – mondta a korábbi polgármester.

Mégis többször újraválasztották. Tengődön kevesebb, mint négyszáz ember él, nem is kellenek hát túl sokan ahhoz, hogy valakit megválasszanak.  „Olyanok legyenek a képviselő-testületben, akik az ő ismeretségébe tartoznak, olyanok dolgozzanak a konyhán, közmunkában, és máris összejön a szükséges többség. Sok embernek műveli bérletben a földjét, ők szintén rá fognak szavazni” – fűzi hozzá Csicsmann Imre.

Lakos János polgármester az eljárás lezártáig nem szeretne nyilatkozni, azonban a 24.hu-nak megigérte, ügy lezárása után ismerteti álláspontját. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bazsó Bálint/168.hu)