Tekert néhányat a választási törvényen a Parlament

2018. július 17., 13:42

Szerző:

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a jövőben a kampánytámogatás visszafizetésére, kedden elfogadta az Országgyűlés az erről szóló törvénymódosítást.

A parlament 134 igen, 34 nem szavazattal hagyta jóvá a Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslatot.

Az Országgyűlés plenáris ülése Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az egyik legfontosabb változtatás, hogy a jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért.

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosításával előírják azt is, hogy

az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, nem tarthat igényt újabb kampánytámogatásra.

Amint azt nemrég megírtuk, az április országgyűlési választásokon 16 párt nem érte el az egy százalékos parlamenti küszöböt, ezért vissza kell fizetniük a kampánytámogatást. Ebből az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt már visszafizette a pénzt. A többi 13 párt viszont nem fizetett, egy részük teljesen elérhetetlenné is vált. Összesen három milliárd forint hiányt okoztak ezzel a Magyar Államkincstárnak.

További változások az Index gyűjtése szerint:

  • A pártok vagy óriásplakátokon vagy az önkormányzatok által kihelyezett felületeken hirdethetnek, a többi plakát törvényellenes.
  • Nem gyűjthető aláírás a tulajdonos engedélye nélkül a közforgalom számára nyitva álló magánterületen, így például egy áruház parkolójában. A Kúria szerint eddig lehetett.
  • Szintén a Kúriával folytatott vitáját döntötte el törvénybe foglalva a Fidesz, amikor elfogadták, hogy a határon túliak által küldött levélszavazat bármilyen borítékban érvényes. A Kúriával, amely most áprilisban nem fogadott el bármit érvényesnek.
  • A választás napján ezentúl csak 12 óráig lehet kérni mozgó urnát (az eddigi szabályozás szerint 15 óráig lehetett).
  • Megszűnik az a gyakorlat, hogy a bizottság tagjainak negyven nappal a választás előtt esküt kell tenniük, elég lesz három nappal előtte. Vagyis a vártnál nagyobb átjelentkezés esetén több szavazatszámláló állhat munkába.
  • Nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodni az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz.
  • Az átjelentkezések miatt a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhetnek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.