TEK: nem gond, ha Polt Péter konvoja elfoglalja a buszsávot

A legfőbb ügyész villogós autója és az őt kísérő kocsi is megállt a Bajcsy-Zsilinszky út buszsávjában, amíg Polt Péter bent vásárolt valamit. A Terrorelhárítási Központ szerint ez szabályos.

2023. március 13., 10:49

Szerző:

Minde szabályos volt, így nem indokol belső vizsgálatot az az eset, amikor Polt Péter legfőbb ügyész villogós autója és az azt kísérő kocsi is megállt a buszsávban, amíg ő a Bajcsy-Zsilinszky úton kiszállt vásárolni. Ezt válaszolta a Népszava kérdésére a Terrorelhárítási Központ (TEK) sajtókapcsolatokért felelős munkatársa.

Mint arról a lap beszámolt, február 21-én a HVG fotósa elcsípte, ahogyan a kétautós ügyészi konvoj percekig foglalja a buszközlekedésre fenntartott sávot az úton. Polt egy térképboltba ment be. A TEK indoklásával szemben azonban a vonatkozó jogszabály szerint a védett személy „veszélyeztetettségének megfelelően” lehet indokolt „oszlopvezető és utánfutó gépjármű.”

A TEK válasza ezzel szemben a KRESZ-re alapozott, és álláspontjuk szerint a megkülönböztetett jelzésell ellátott járművek a buszsávban is szabadon várakozhat. A Népszava azonban felveti, indokolt volt-e Polt vásárlása közben is alkalmazni a megkülönböztetett jelzéseket.

Kérdéseikre a Legfőbb Ügyészség azonban nem is válaszolt így az ő esettel kapcsolatos álláspontjuk eddig még nem került nyilvánosságra.

(Fotó: MTI/Soós Lajos)