Polt szerint minden rendben az 1400 esetben verseny nélkül nyertes győri „tenderkirály” cégeinél

Közel másfél ezer tendergyőzelem vizsgálatát egy hét alatt lefuttatta a Készenlét Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája. Bűncselekménynek még a gyanúját sem találták.

2023. március 7., 12:50

Szerző:

Az Átlátszó tényfeltáró cikke nyomán írta meg a Népszava, hogy a fideszes vezetésű Győr városában találhatók a „tenderkirály” cégek, mint például a STRABAG Általános Építő Kft., a KIFÜ-KAR Zrt. és a VILL-KORR HUNGÁRIA Villamosipari Kft. A vállalkozások verseny nélkül nyerték sorban a közbeszerzési kiírásokat. Még a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) kutatása is megállapította, hogy az Európai Unió legkorruptabb országában van egy olyan cég, amely egy fideszes önkormányzat 556 közbeszerzési pályázatán indult és mindet megnyerte.

Hiába érdeklődött Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő több oldalon megfogalmazott írásos kérdésében Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy mi lesz a sorsa a három, együttesen 1400 tendert nyert győri cégnek. Az ügyészségi portálon közzétett dokumentumokból kiderült – minden rendben, a vizsgálat lezárult.

Történt mindez annak ellenére, hogy – mint a Népszava említi – az ügyben joggal felvetődhet a hűtlen kezelés, a vesztegetés és a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban, valamint a hivatali visszaélés bűntette megalapozott gyanújának megállapíthatósága.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő kérdéseire a legfőbb ügyész március 6-án aláírt válaszában megemlíti, hogy mivel az ellenzéki képviselő kérdését feljelentésként értékelte, azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának továbbította. Ez utóbbi azonban a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette és más bűncselekmények miatti feljelentést – részben bűncselekmény, illetve annak gyanúja hiányában – február 27-én elutasította.

(Kiemelt kép: Polt Péter legfőbb ügyész az Ügyészség 2020. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 2-án. MTI/Soós Lajos)