Technikai hiba miatt szünetel a kormányablakokban az ügyintézés országszerte

Teljesen leálltak az okmányirodák és a kormányablakok, a Területfejlesztési Minisztérium türelmet kér az ügyfelektől.

2024. január 24., 13:01

Szerző:

A szakrendszer informatikai hibája miatt a kormányablakokban és okmányirodákban a személyi okmányokkal és a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézésre jelenleg nincs lehetőség. A szakrendszer üzemeltetője dolgozik a hiba elhárításán. Az időponttal rendelkező érintett ügyfelekkel a kormányablakok új időpontot egyeztetnek – írta közleményében a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, hozzátéve, hogy az ügyfelek szíves türelmét és megértését kérik.

Tavaly februárban is összeomlott a kormányablakok rendszere és országszerte leállt az ügyintézés. Akkor a leállást követően érkező ügyfeleknek már sorszámot sem adtak ki, és az időpontra érkezőket is elküldték. Ezt sokan méltatlankodva fogadták, mivel a probléma beállta előtt az ügyintézés gyorsan és zökkenőmentesen ment. A problémát a Központi Okmányiroda azzal indokolta akkor, hogy a kormányablakok által használt informatikai rendszerek egy hálózati hiba miatt álltak le, de rövid kiesés után újra üzemelni kezdtek.

Közel egy évvel ezelőtt, 2023. január 30-án is írtunk arról, hogy országos szakrendszeri hiba miatt a kormányablakokban és az okmányirodákban egyes ügytípusokban nem, illetve csak korlátozottan volt biztosított az ügyintézés. Akkor a kormányablak azt közölte, hogy egyes kormányablakokban ideiglenesen nem tudnak ügyet intézni gépjárművel, jogosítvánnyal kapcsolatban, és lakcímbejelentésre sincs lehetőség.

Aztán tavaly júniusban ismét leállt a rendszer, de a Miniszterelnökség szerint kevesebb mint egy órán belül elhárították az átmeneti hibát. Ebben az esetben az ügyintézők arról tájékoztatták a kormányablakokban várakozókat, hogy se igényelni, se kiadni nem tudnak személyi igazolványokat, diákigazolványokat vagy útleveleket. Az eset a kezdődő szabadságolások és az iskolai beiratkozások idején elég sok embert érinthetett.

A jelenlegi leállás úgy tűnik, hosszabb lesz, mint egy-két óra. Cikkünk publikálása előtt három három órával jelezte a Minisztérium, hogy gond van az okmányirodai ügyintézésekkel, de a közleményükből nem derült ki, mi lehet a hiba oka és mikorra javíthatják meg a rendszert a szakemberek.  Amennyiben újabb információkról kapunk hírt vagy helyreáll a rendszer, tájékoztatjuk olvasóinkat.

(Képünk illusztráció / Pexels)