Több ezer ember TB-je hamarosan megszűnik – erre kell figyelni

A TB, vagyis a társadalombiztosítás sokak számára nem lesz elérhető.

2024. július 11., 14:17

Szerző:

Mivel a tanulói jogviszonyuk megszűnt, ősztől számos volt diáknak a TB által nyújtott szolgáltatások és orvosi ellátás sem lesz elérhető – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.

A dolgozók és tanulók többségében fel sem merül, hogy nem juthatnak egészségügyi ellátáshoz, hiszen a munkáltató vagy az oktatási intézmény megfizeti a szükséges járulékokat. Csakhogy akinek megszűnik a jogviszonya, már nem jogosult a társadalombiztosításra sem, amennyiben azt nem fizeti meg saját maga után, és egyéb jogcímen sincs megfizetve utána ez a járulék.

Az egészségügyi szolgáltatás járulék, vagyis a társadalombiztosítás (TB) teremt lehetőséget arra, hogy szükség esetén bárki a háziorvosához fordulhasson, vagy hogy ellássák a különböző egészségügyi intézményekben. Amennyiben ennek költségei nem rendezettek, akár komoly probléma is kialakulhat.

A TB megfizetése kötelező

Bármikor kialakulhat olyan helyzet, amikor szükséges az egészségügyi ellátás, így a TB megfizetése nem opcionális választás kérdése, hanem kötelező. Az elmaradást nem lehet letagadni, hiszen tartozásként folyamatosan gyűlik, és utólag is behajtható összegről van szó.

A biztosítása azoknak érvényes, akik bejelentett munkahellyel vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, esetleg nyugellátásban, rokkantsági ellátásban vagy szociális ellátásban részesülnek, illetve akik GYES-en vannak.

Az egészségügyi ellátásra jogosultak a kisadózók, az egyéni vagy társas vállalkozók, az egyházi személyek, a gyermekek, a megváltozott munkaképességűek, a mezőgazdasági őstermelők, a hajléktalanok és mindenki, aki valamely okból kifolyólag szociálisan rászoruló.

Aki munkanélküli, de álláskeresési státuszban van, szintén jogosult néhány hónapig az egészségügyi ellátásra, de amennyiben nem sikerül elhelyezkednie, saját magának kell rendeznie a TB költségeit.

A diákok is veszélyben vannak

Nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a diákok, akik idén érettségiztek, ugyanis ha nem tanulnak tovább, és dolgozni sem kezdenek el őszig, a TB térítését egyénileg kell rendezniük. A diákigazolvány október 31-ig érvényes, ezt követően azonban már csak egy 45 napos türelmi idő áll a diákok rendelkezésére, mielőtt megszűnne a társadalombiztosításuk. Amennyiben nem kezdenek el dolgozni vagy tanulni, saját maguknak kell gondoskodniuk a térítésről.

A KSH adatai szerint a 15-24 év közötti korcsoportban csak 27,3 százalékos a foglalkoztatottság, így több tízezer fiatalnak kell számolnia ezzel a költséggel. Jelenleg 11 300 forint a társadalombiztosítás havi összege, amely azt jelenti, hogy 380 forint / nap az az összeg, amelyet mindenkinek meg kell fizetnie, aki nem tartozik a fent felsorolt személyek közé.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)