Tömegesen hullanak ki a magyarok a tb-rendszerből

A 2020-as, új tb-szabályozás után  két és félszeresére nőtt 2021-2022-ben azok száma, akik a rendszerből egyszerűen kihullottak és már nem rendelkeznek társadalombiztosítással.

2022. október 24., 08:11

Szerző:

Másfél év alatt két és félszeresére nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik egyszerűen kihullottak a tb-rendszerből, írja a Népszava.  A 2021 elején hozott törvény, amely alapján a társadalombiztosítás, így a közegészségügyi ellátás sem ingyenes, ha hat hónapnál tovább nem fizetik, lényegében súlyos leszakadáshoz vezetett a koronavírus- és energiaválság közepette.

Míg tavaly év elején a tb-ből kikerülők száma hivatalosan 55 ezer volt, mostanra ez a szám 141 ezer emberre kúszott fel azok száma, akiknek a TAJ-számát érvénytelenítették.

A NEAK hivatalos adatai szerint ugyanis ennyien mulasztották el a havi egészségügyi hozzájárulás összegét fél évig megtéríteni. A taj-szám nélküli ellátás tarifái viszont nem egységesek, egészségügyi intézményenként változnak. A lap cikke szerint főleg a toxikológián fordul elő, hogy érvénytelenített taj-számmal jelennek meg, de a jelenség egyre kiterjedtebb máshol is.

További baj, hogy számos munkáltató napi bejelentéssel foglalkoztat embereket, őket a közegészségügyben is megvizsgálják, a kiváltandó gyógyszerekre azonban nekik nem jár TB-támogatás, így azok teljes vételárát ki kell fizetniük. A vizsgálati díjak a kiesők esetében számos alkalommal behajthatatlanok, így a kórházakban is több milliós számlák maradnak egyszerűen rendezetlenül.

(Kiemet kép: Deményi Zsolt háziorvos vizsgál egy hajléktalan nőt az otthontalanokat segítő Refomix Nonprofit Kft. Dobozi utcai nappali melegedő és éjjeli menedékhelyén lévő orvosi rendelőben, Debrecenben 2017. január 5-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)