Az MLSZ sportigazgatója tiszta vizet öntene a pohárba

Fehér Csaba elköszönt az MLSZ-től. 

2022. január 22., 12:43

Szerző:

Véget ért Fehér Csaba és az MLSZ együttműködése. Az egykori sportoló most inkább tiszta vizet öntene a pohárba, így nyilatkozott az ügyben a Nemzeti Sportnak.

Mint Fehér mondta, szívesen folytatta volna a munkát. „  A válás egyik indoka az volt, hogy nem követtem a sportigazgató utasításait. Erre valóban akadt példa, azonban ha valaki másfél éve azt mondja nekem, hogy Barczi Róbert utasításai szerint kell működtetnem az utánpótlás-válogatottakat, be sem teszem a lábam a szövetségbe. Amikor megbeszéltük, hogy eljövök, a sportigazgató javasolta, hogy egyeztessük, ki mit kommunikál ebben az ügyben, de akkor is ragaszkodtam hozzá: szeretném azt mondani, amit gondolok. A közös megegyezéssel végkielégítés is járt volna, de ezt az ezzel járó előre egyeztetett kommunikáció miatt köszönettel visszautasítottam, a végkielégítés összegénél többet ér nekem, hogy elmondhassam, miért állítottak fel.”

A korábbi védő két fontos esetet említett, ami szerinte többek között a szakításhoz vezetett. „Barczi azt kérte tőlem, hogy az MLSZ új előírásait az utánpótlás-versenyrendszer átalakításával és az átigazolási szabályokkal kapcsolatban képviseljem vele közösen az elégedetlenkedő akadémiák előtt      – mondta Fehér Csaba. –      Erre nemet kellett mondanom, mivel a kialakításukban nem vettem részt, a véleményemet sem kérdezték meg róla, ráadásul közülük többel én sem értek egyet, így nem lehettem volna hiteles a klubvezetők előtt. Egy másik jelentős nézetkülönbséget okozott, hogy a sportigazgató elvárta tőlem, hogy az általa befolyásosnak gondolt szülőkkel egyeztessek a válogatási elveinkkel kapcsolatban. Az én felfogásom szerint egy átlagos utánpótlásedzőnek sem szabad szakmai kérdéseket szülőkkel megvitatnia, egy MLSZ-alkalmazottat pedig kimondottan hiteltelenné tesz, ha egyik nap a klubok iránti elvárásairól tart előadást, másnap pedig apukáknak magyarázkodik. Barczi Róbert elment helyettem, és utólag azt gondolom, ez volt az a pont, amikor minden tekintélyét elveszítette a szememben, a munkakapcsolatunk valóban megromlott. Legközelebb csak akkor beszéltünk, amikor elküldött. Ezeken az eseteken kívül is előfordult, hogy nemet mondtam különböző kéréseknek, amikor úgy ítéltem meg, hogy azok zavarnák a korosztályos csapatok edzőinek munkáját. Akkor viszont hibáztam, amikor engedtem, hogy a sportigazgató beleszólhasson az U21-es válogatottnál Gera Zoltán szakmai stábjának összetételébe.”

Fehér Csaba hozzátette, szívesen, beszélt volna érdemben a sportigazgatóval a szakmai terveiről, amit munkába lépése után az első hetekben írásban leadott, erre azonban másfél év alatt nem került sor. 

A lap megkereste a Magyar Labdarúgó-szövetséget is. Barczi Róbert sportigazgató a következő közleményt juttatta el a Nemzeti Sporthoz: „Az MLSZ egy munkahely, amelynél a feladatok értékelését nem a nyilvánosság előtt kell elvégezni, de természetesen tavaly ősszel írásban részletesen felhívtuk Fehér Csaba figyelmét arra, mi az, ami nem működik. Mivel nem történt ezekben előrelépés, váltanunk kellett, nyilvánvalóan nem az itt elhangzó komolytalan indokok miatt. A futballunk fejlesztéséhez minden volt játékosunk és szakemberünk tudására, tapasztalatára és együttműködésére szükség van, ám attól, hogy valaki kiváló labdarúgó volt, még nem biztos, hogy automatikusan vezetőként is helyt tud állni. Szerencsére vannak ellenpéldák is. Függetlenül a mostani döntéstől, szerintem Fehér Csaba értéke a magyar labdarúgásnak, és remélem, más szerepkörben ezt bizonyítani is tudja.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

07:02

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.