Hétvégén is marad az enyhe idő, élvezze a korai tavaszt!

Továbbra is enyhe idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is 10 Celsius-fok körül lesz. Szombaton elszórtan, vasárnap a Miskolc-Szeged vonal mentén helyenként lehet kisebb eső – derül ki az HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. február 15., 15:48

Szerző:

Mint írják: pénteken a pára, köd feloszlik, a felhős tájakon is naposra fordul az idő, legfeljebb kevés fátyolfelhő lesz az égen. A légmozgás a Dunától keletre jellemzően gyenge vagy mérsékelt lesz, míg a Dunántúlon élénk, Sopronnál időnként erős széllökések kísérik a délkeleti, keleti irányú szelet. Marad az enyhe idő: a legmagasabb nappali hőmérséklet 11-16 fok között várható.

Marad az enyhe idő

Szombaton a pára- és ködfoltok feloszlását általában fátyolfelhős, napos idő követi, majd a nap második felében nyugat felől vastagabb felhők érkeznek. Délutántól a nyugatról kelet felé tartó csapadéksávból elszórtan valószínű kisebb eső, záporeső. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet mínusz 5 és plusz 3 fok között várható. A csúcsérték 10-16 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb, délnyugaton az enyhébb idő.

Vasárnap változóan felhős időre kell számítani több-kevesebb napsütéssel, de nagyjából a Miskolc-Szeged tengelyű összeáramlási zónában maradhatnak erősebben felhős területek is, itt helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Az északnyugati, északi szél nagy területen megélénkül, néhol megerősödik, a középső országrészben viszont gyenge marad a légmozgás. Hajnalban mínusz 2 és plusz 7, kora délután 8-14 fok várható, a tartósabban felhős tájakon lesz a hűvösebb.

Döbbenetes melegrekordok születnek a februári tavaszban

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Hungaromet adatai szerint múlt pénteken még a nap leghűvösebb időszakában sem ment 11,1 Celsius-fok alá a hőmérséklet Sellyén, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó napi legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordja.

Közölték azt is, a korábbi rekord 10,3 fok volt, amit még 2016-ban mértek Kaposvár Fészerlak állomáson.

Múlt vasárnap óta sorozatban dőlnek meg a fővárosi melegrekordok, múlt kedden 17,8 fok volt, plusz új szélrekord született. 

Az allergiások nem örülnek

Az enyhe idő a növényekre is hatással van. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul a Népegészségügyi Központ jelentése szerint. A kőris virágpora jellemzően még alacsony, helyenként azonban elérheti a közepes szintet is. Néhány állomáson már regisztrálták a csapdában a nyár, a szil, illetve a juhar pollenjét, jellemzően még alacsony koncentrációban.

Rossz hír a mezőgazdaságnak is

A folytatódó enyhe, jó idő zavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, de a túl korai fejlődés növeli a tavaszi fagykárok veszélyét – írta korábban a Hungaromet.

A szárazabb, szeles, meleg időjárás szárította, szikkasztotta a talajok felső néhány centiméteres rétegét, viszont a Tisza tágabb környezetében és a Tiszántúlon még mindig sokfelé vannak belvízfoltok. Az ősz második és a tél első felében teljesen feltöltődtek a talajok, a felszín közeli rész kivételével most is nedvességgel telített állapotban vannak.

Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, ezen a télen sem volt eddig olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

(Kiemelt kép: Hungaromet Zrt.)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.