A csütörtöki időjárás harapós: nem kizárt, hogy belénk fagy a szusz

Többnyire felhős égbolt mellett néhány órára kisüt a nap. A felhőzet délutánra csökken ugyan, de a csütörtöki időjárás nem kímél meg minket a kemény mínuszoktól. 

2024. február 14., 16:57

Szerző:

Az esti, éjszakai órákban nyugat felől tovább növekszik a felhőzet és hajnalra az ország nagy részén befelhősödik az ég, csupán a keleti határvidéken maradhatnak kevésbé felhős körzetek. Csütörtöki időjárás változékony:  napközben közepesen vagy erősen felhős égbolt mellett a legtöbb helyen több órára kisüt a nap, keleten ugyanakkor sok napsütés is lehet. Délután országszerte elkezd csökkenni a felhőzet. Legfeljebb a hajnali, holnap délelőtti órákban fordulhat elő a Dunántúlon kisebb eső, másutt csapadék nem várható – írja a Hungaromet.

Az északi szelet a Tiszántúlon ma estig még élénk lökések kísérhetik, másutt gyenge marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet felhősebb Dunántúlon -1 és +5, attól keletre -7 és +1 fok között alakul, a fagyra érzékeny helyeken lehet a leghidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön nagyrészt 9 és 13 fok között várható.

Az átlagosnál 1-2 fokkal enyhébb január után február első hetében erős nyugati szél kíséretében rendkívül enyhe légtömegek érkeztek fölénk. A meleg idő megzavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, pedig a télnek még nincs vége, és a túl korai fejlődés a tavaszi fagykárok veszélyét növeli. Lassú lehűlés a jövő hét elejétől várható, de továbbra is melegebb lesz az ilyenkor szokásosnál.

A szokatlanul meleg időjárás nem csak a növényekre veszélyes

Meleg fronthatásra számíthatunk. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, nehézkessé válhat a koncentrálás, lassulhat a reakcióidőnk.

A szakemberek szerint a megfelelő táplálkozás, vitaminbevitel is segíthet megszűntetni a frontérzékenység tüneteit. Főleg a B2, C és K vitamin, valamint a kálium és magnézium fejt ki ilyen hatást. Utóbbiakat a paradicsom, karfiol, karalábé és az olajos magvak tartalmazzák nagyobb mennyiségben, míg az említett vitaminokat a citrom, csipkebogyó, savanyú káposzta, valamint a tejtermékek.

Ezen kívül azt javasolják melegfronthatás ellen, különösen ha erős fejfájással jelentkezik be, hogy teázzunk.Jó szolgálatot tehet a cickafark vagy orbáncfű tea, de ha ehhez nem fűlik a fogunk, akkor mozogjunk. Már napi fél óra kellemes sétával meg lehet előzni a melegfront hatásait, mivel mozgás javítja a vérkeringést, az egész test –így az agy– oxigénellátottsága nő, ráadásul hosszabban tartó, monoton mozgás hatására a szervezetben boldogsághormon, endorfin szabadul fel, ami csökkenti a fájdalmat.

Bátrabbaknak a váltózuhanyt, érzékenyebbeknek az ilóolajok, különösen a levendula és a citromfű olaj párologtatását ajánljuk, mivel ezek segítenek a front okozta ingerlékenység megszüntetésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.