Időjárás – Viszlát melegrekordok! Kertek alatt a hidegfront

Nyolc nap alatt 14 melegrekord dőlt meg február elején, de ennek a sorozatnak egyelőre úgy látszik vége: pár fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk erős északias széllel.

2024. február 13., 16:36

Szerző:

A gomoly- és fátyolfelhők mellett hazánk nagy részén ma és holnap is sok napsütésre számíthatunk, és csapadék sem valószínű – áll a HungaroMet időjárás-előrejelzésében. Egy keleten lévő összeáramlás (~Miskolc-Békéscsaba vonal) mentén azonban hajnalig felhősebb lesz az ég, és ott záporok is kialakulhatnak. Az északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérik, majd estére veszít erejéből a légmozgás, és szerda nappal már csak a Tiszántúlon lehetnek élénk lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3 fok között alakul, a szelesebb keleten mérhetjük a magasabb értékeket, a szélcsendes fagyzugokban az alacsonyabbat. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán nagyrészt 9 és 12 fok között várható.

Az északias szelet kedd napközben a Nyírség, Hajdúság és Bodrogköz egyes részein viharos (~60-65 km/h, néhány helyen esetleg >70 km/h) lökések is kísérhetik. Késő délutántól, estétől ott is veszít erejéből a légáramlás, ezt követően kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Megkergült az időjárás – Nyolc nap alatt 14 melegrekord

Nyolc nap alatt 14 melegrekord dőlt meg február elején, ebből öt országos rekord volt, kilenc pedig fővárosi – derül ki a HungaroMet Zrt. összesítéséből, amelyet a Facebookon tettek közzé.

A bejegyzéshez készített infografikából kiderül: február 9-én, 10-én és 11-én is megdőlt a hajnali országos melegrekord, 10-én és 11-én pedig az országos napi melegrekord.

Február 9-én hajnalban Sellyén 11,3 Celsius-fokot mértek, ami 0,8 fokkal haladta meg a korábbi rekordot, másnap Kiskunmajsán 12,9 fok volt, ami 4,6 fokkal szárnyalta túl a korábbi rekordot, vasárnap reggel pedig Sándorfalván mértek 12,8 fokot, ami 3,4 fokkal volt melegebb a korábbi rekordnál. Vagyis, a hajnali melegrekordok átlagosan közel 3 fokkal haladták meg a korábbi rekordokat.

Az országos melegrekord két napon dőlt meg: február 10-én Szegeden 20,2 fok volt, ami 1 fokkal volt melegebb a korábbi rekordnál, majd vasárnap Gyomaendrődön 20,9 fokot mértek, ez pedig 0,8 fokkal volt melegebb, mint a korábbi rekord.

A fővárosban február 4-én, 5-én, 10-én és 11-én dőlt meg a hajnali melegrekord: 4-én 9,0 fokot mértek (a korábbi rekordnál 2,9 fokkal többet), 5-én 10,3 fokot (a korábbi rekordnál 1,9 fokkal többet), 10-én 9,9 fokot (2,9 fokkal magasabbat, mint a korábbi rekord), 11-én pedig 9,0 fokot, ami 2,5 fokkal haladta meg a korábbi legmagasabb értéket. A négy rekorddöntő napon átlagosan több mint 2 fokkal volt melegebb hajnalban, mint a korábbi rekordok idején.

Budapesten február 4-e és 11-e között öt napon dőlt meg a napi melegrekord: február 4-én 13,9 fok volt hajnalban a fővárosban, 6-án 17,8 fok, 7-én 15,1 fok, 10-én 18,6 fok, 11-én pedig 15,5 fok. Az új fővárosi napi melegrekordok jellemzően pár tized fokkal javították meg a korábbi rekordokat, február 10-én azonban 2,1 fokkal volt melegebb a fővárosban, mint ezen a napon a mérések kezdete óta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP)