Folytatódik a februári tavasz

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását a déli ciklon alakítja, többfelé számíthatunk csapadékra is. Folytatódik a tavaszi, meleg idő.

2024. február 10., 16:54

Szerző:

Szombaton dél felől fokozatosan mindenütt megvastagszik a felhőzet, éjszaka pedig be is borul az ég. Estétől dél felől egyre több helyen, de elsősorban hazánk északnyugati felében valószínű eső. A délkeleti tájakon legfeljebb átmenetileg és jelentéktelen mennyiségben eshet.
 Vasárnap az ország nyugati, északnyugati, északi tájain borult, esős idő várható. Másutt a felhőzet felszakadozása után erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, és a Dél-Dunántúl – Észak-Alföld vonalban elszórtan lehetnek záporok, estig délen zivatarok is. Vasárnap estétől viszont e vonal mentén a záporok mellett már másutt is van esély zivatarra.  Folytatódik a tavaszi idő – olvasható a Hungaromet legfrissebb jelentésében. 

A délies szelet szombaton egyre kevesebb helyen, vasárnap viszont ismét többfelé kísérhetik erős, sőt vasárnap a Viharsarokban viharos széllökések is. Vasárnap estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul, és megélénkül a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap az ország északnyugati felén 9 és 14, délkeleti felén 15 és 20 fok között valószínű.

Nyugat-Európa fölött többközéppontú ciklon örvénylik, kelet felé hosszan elnyúló melegfrontja pedig kettéosztja a kontinens időjárását.
Ettől északra döntően anticiklonális hatások érvényesülnek, száraz, hideg légtömeg alakítja az időjárást, így nem csoda, hogy Európa északi és keleti részein napközben is kemény fagyok vannak.

Délen eközben jóval enyhébb és mozgalmasabb az idő. A Földközi-tenger nyugati medencéjében és az Ibériai-félszigeten egy hidegfront mentén, illetve annak előterében többfelé alakult ki zápor, zivatar, nem egy helyről 40 mm-t meghaladó napi csapadékösszegről érkezett jelentés. A legmelegebb Szicíliában és Isztambul környékén van, itt 20 fok köré emelkedik napközben a hőmérséklet.

Döbbenetes melegrekordok születnek a februári tavaszban

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, megdőlt a hajnali melegrekord pénteken: Sellyén nem csökkent 11,1 Celsius-fok alá a hőmérséklet – közölte a HungaroMet Zrt. szombaton a honlapján.

Mint írják: folytatódik a tavasziasan enyhe idő és továbbra is rekordok dőlnek meg. Hozzátették: pénteken még a nap leghűvösebb időszakában sem ment 11,1 Celsius-fok alá a hőmérséklet Sellyén, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó napi legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordja.

Közölték azt is, a korábbi rekord 10,3 fok volt, amit még 2016-ban mértek Kaposvár Fészerlak állomáson.

Sorra születnek a melegrekordok

Vasárnap óta sorozatban dőlnek meg a fővárosi melegrekordok, kedden 17,8 fok volt, plusz új szélrekord született. Vasárnap két rekordot hozott a főváros, hétfőn egyet.

Hétfő után kedden is megdőlt a fővárosi melegrekord, emellett a napi legmagasabb széllökés több mint 60 éves rekordja is.

Kedden csupán 0,7 fok hiányzott az országos rekordhoz, Sopronhorpácsnál 20,3 fok volt a legmagasabb érték az országban a HungaroMet mérése alapján. Budapesten viszont még nem volt ilyen meleg február 6-án, a napi fővárosi maximumhőmérséklet rekordja 17,8 fokkal dőlt meg Újpesten. Ezzel a húsz évvel ezelőtti 17,4 fokos rekord dőlt meg, amit Lágymányos állomáson mértek.

Az allergiások nem örülnek

Az enyhe idő a növényekre is hatással van. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul a Népegészségügyi Központ jelentése szerint. A kőris virágpora jellemzően még alacsony, helyenként azonban elérheti a közepes szintet is. Néhány állomáson már regisztrálták a csapdában a nyár, a szil, illetve a juhar pollenjét, jellemzően még alacsony koncentrációban.

(Kiemelt kép: hungaromet.hu)