Tavaly naponta öt gyerek hozott világra gyereket

A jelenség hátterében főként a szexedukáció hiánya áll. 

2021. június 14., 07:01

Szerző:

Nemrég elkészült a 2020-as Gyermekjogi Jelentés, ami azt vizsgálja, milyen volt Magyarországon gyereknek lenni. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány részletes beszámolójából az is kiderült, miszerint tavaly naponta 5 gyerek hozott világra gyereket – írja az Index. Ez azt jelenti, hogy nem kevesebb, mint 1825 csecsemő született olyan anyától, aki még nem töltötte be a 18. életévét.

„Meggyőződésem, hogy Magyarországon azért magas az abortuszok száma, mert az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mitől lehet teherbe esni. Emellett sajnos nagyon drágák a fogamzásgátlási eszközök, sokan az anyagiak miatt döntenek úgy, hogy inkább kockáztatnak. Ez különösen igaz a gyerekekre, akiknek nincs önálló keresete, és miután a szex itthon még mindig tabunak számít, vannak, akik a szüleiktől sem mernek segítséget kérni ez ügyben” – mutatott rá az okokra a lapnak a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány pszichológusa, Varga Aida. 

A gyerekanyák közül sokan válnak szexuális erőszak áldozatává. „Sokszor a beszélgetéseink alatt döbbennek rá, hogy az, amit otthon tesznek velük, az nem a szeretet jele, hanem kőkemény erőszak. Nem értik, hogy az az ember, akit szeretnek, akiben megbíznak, hogyan bánthatja őket. Minden alkalommal magukban keresik a hibát, hogy vajon mit rontottak el, mit kellett volna másképp csinálniuk” – mesélte a gyermekpszichológus a lapnak. Hozzátette: a gyerekek ellen 90-95 százalékban olyan felnőttek követnek el erőszakot, akit jól ismernek, főképp családtagok, közeli ismerősök. 

Magyarországon egyébként 12 éves kortól lehet szexuális kapcsolatot létesíteni, ez esetben természetesen feltétel az is, hogy a partner is kiskorú legyen. A következő szint a 14 év, ahol már a partner életkora sincs megszabva, egy tini tehát önszántából akár egy felnőttel is ágyba bújhat. A legtöbben azonban most is azt hiszik, hogy 18 év a korhatár, mégsem érzik ezt visszatartó erőnek. A szakértő a lapnak azt is elmondta, hogy olykor a fiatalok azért nem vesznek be esemény utáni tablettát, mert félnek az egészségügyi dolgozók és a társadalom rosszalló megítélésétől.  

Varga Aida kiemelte azt is, hogy a tiniknek van segítség. Ha a szégyenérzet vagy az elutasítottság miatt nem mernek közeli rokonhoz, ismerőshöz segírségért fordulni, akkor a yelon.hu chatprogramjában nyugodtan bízhatnak. Itt olyan 10–18 éves gyerekek is választ kaphatnak mindenre, akik egyedül maradtak a kérdéseikkel vagy félelmeikkel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: pixabay)