A bíróság szerint is megsértették a kormánypártok és a közmédia a menedékkérőket segítő Menedék Egyesület jó hírnevét

2019. szeptember 19., 15:31

Szerző:

Nem hazudhatnak büntetlenül a civilekről a közmédiában – így kommentálta lapunknak eljuttatott közleményében a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletét, amely kimondta, hogy megsértette a Menedék Egyesület jó hírnevét a közmédia, a Fidesz és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ).

Tiskóczki Flóra ifjú kereszténydemokrata megbélyegző matricát helyez el
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az egyesület jogi képviseletét ellátó TASZ szerint a kormánypártok politikai okokból ellenségnek nevezték ki a Menedéket és nyilvánosan démonizálták, a közmédia pedig kiszolgálta őket ebben, amikor az egyesületnek esélyt sem adott arra, hogy a hírnevét sértő állításokra reagáljon. Ilyen volt, mikor

  • Az IKSZ alelnöke tavaly sajtótájékoztatót tartott a Menedék Egyesület irodája előtt, amelynek bejáratára “Bevándorlást Támogató Szervezet” matricát ragasztott, és arról beszélt, hogy harcolni kell a bevándorlást támogató szervezetek ellen.
  • Kiforgatták Melegh Attila migrációkutató szociológus mondatait, aki arról beszélt, hogy a kutatások szerint jellemzően a magyar népességnél magasabban képzett emberek érkeznek hozzánk a világ más pontjairól.
  • Sajtótájékoztatón többször elhangzott, hogy a Menedék Egyesület “a Soros által pénzelt szervezetek egyike, és azon dolgoznak, hogy Magyarországot bevándorló országgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”.

Mint írják, a Menedék Egyesület tevékenysége valójában arra terjed ki, hogy a Magyarországon jogszerűen élő külföldieknek társadalmi beilleszkedését segítse. Erről tudatosan terjesztettek valótlan állításokat a kormánypártok, illetve a közmédia, például azt, hogy tudatosan telepít be bevándorlókat a szervezet.

„Így működik a propaganda ma Magyarországon: se gondolat, se érték, csak a politikai cél” – mondta el Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje a bírósági ítéletet követően.

A bíróság arra kötelezete az IKSZ sajtószóvivőjét, hogy a Menedék Egyesület kapujában kell majd sajtótájékoztatót tartania a bíróság döntéséről, ahol a tavaly a valótlanságokat elmondta.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.