Társadalmi katasztrófát vizionálnak a debreceni pedagógusok

Az alelnök szerint finanszírozási, tantervi és esélyegyenlőségi válság van az oktatásban.

2021. szeptember 23., 19:01

Szerző:

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke egy debreceni tanévnyitó fórumon beszélt arról, hogy szerinte a következő 5 évben 22 ezerrel több pedagógus vonul nyugdíjba, mint amennyi fiatal pályára áll – írta a Debreciner. Az alelnök szerint, ha ez a tendencia megmarad, akkor a kormánynak három választási opciója marad: vagy 32-re emeli a kötelező tanítási órák számát, vagy bezárják az általános és középiskolák harmadát, vagy olyan óriási béremelést hajt végre, amely elegendő a fiatalok pályán tartásához, és a pályát elhagyott pedagógusok visszacsábításához.

Totyik felhívta a figyelmet arra, hogy 2014 óta a kormány 17 havi bért vett el a pedagógusoktól. Szerinte a garantált bérminimummal egy tíz éve pályán lévő pedagógus annyi pénzt fog keresni, mint egy 17 éves szobafestő. Kijelentésével viszont nem az utóbbitól sajnálja a pénzt – tette hozzá. A magyar közoktatási rendszer Totyik Tamás szerint nem csökkenti, hanem növeli a hátrányos helyzetből induló gyermekek lemaradását. Úgy látja, a kormány semmit nem tesz a felzárkóztatáshoz szükséges feltételek megteremtésére. Hangsúlyozta, hogy jelenleg 2278 olyan pedagógus dolgozik Magyarországon, akik nem a szakjuknak megfelelő tantárgyat tanítják. 

A Nemzeti Alaptantervet is kritizálta az alelnök, majd hozzátette, hogy a nemzetközi felmérések szerint a magyarországi diákok 28 százaléka alulteljesít, ők használhatatlanok lesznek a munkaerőpiac számára. Hangsúlyozta továbbá, hogy nyugati kutatóintézetek szerint azok, akik a nemzetközi felméréseken a 6-ból nem érik el legalább a 4-es szintet, azoknak a következő 20-25 évben a robotizáció ki fogja váltani a munkalehetőségeit. Totyik elmondása szerint a jelenleg 15 éves magyar diákok 60 százalékára ez a sors vár, csak közmunkára lesznek alkalmasak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Nyíregyháza, 2020. június 2. Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. Mostantól a pedagógusok lehetőséget kaptak, hogy felzárkóztató órákon tanítsák az iskolában azokat a diákokat, akik a digitális oktatás ideje alatt ennek szükségét érzik. MTI/Balázs Attila)