Tarlósnak valamit ígértek

A főpolgármester a keddi tárgyalások után kijelentette: a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló koncepció több elemében meg tudtak egyezni a kormány képviselőivel.

2012. március 13., 19:00

Szerző:

A főpolgármester szerint karnyújtásnyira van a kormány és a főváros tárgyalódelegációja közötti megállapodás a BKV ügyében - írja a

hirado.hu .

Tarlós István, miután kedden egyeztetett a kormány tárgyalódelegációjával kijelentette, hogy a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló koncepció több elemében konkrétan meg tudtak egyezni. A kormány képviselői szerint két elem is elfogadható - mondta, hozzátéve: ezeket egyelőre nem nevezi meg tételesen, "várjuk meg, amíg pecsét kerül a papírra" - fogalmazott.

A városvezető szerint ezek mellett még két elem elfogadása szükséges ahhoz, hogy az állam néhány év alatt ki tudjon vonulni a tömegközlekedési társaság finanszírozásából. A főváros hosszú távú finanszírozási koncepciója, amelynek kidolgozásában a Századvég Gazdaságkutató és a Budapesti Közlekedési Központ is részt vett, február 21-én készült el. Ebben az elméleti alternatívák mindegyikét felsorolták, és jelezték az érveket és ellenérveket.

Tarlós István kitért arra is, hogy az állami garanciavállalással nincs akadálya a bankokkal való megegyezésnek a BKV 2004-ben felvett adósságállományának ügyében. A főpolgármester a hosszú távú adósságkezelésről szerdán egyeztet az érintett pénzintézetek vezetőivel. A BKV-nak hitelező nyolc bank vezetője korábban az állami garanciához kötötte a további lépéseket.