Tarlós István dönthet a fővárosi színházak tao-támogatásáról

2019. január 28., 16:14

Szerző:

Az eddigi tao-támogatásnál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást kapnak a jövőben a fővárosi fenntartású színházak, idén ez az összeg 3,5 milliárd forint. Az erről szóló, a kormány és a főváros között létrejött megállapodás részleteit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester ismertette hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Sajtótájékoztató a kulturális tao ügyében Sajtótájékoztató a kulturális tao ügyében
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Gulyás Gergely azt közölte, politikai megállapodás jött létre a kormány és a főváros között, a megszüntetett kulturális tao-támogatásánál magasabb támogatást fognak kapni a fővárosi színházak.

Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat.

Gulyás Gergely elmondta, a tao-rendszert illetően szinte közmegegyezés volt abban, hogy visszaélések vannak a rendszerben, ezért azt meg kell szüntetni. Majd amikor ez megtörtént, elég sok észrevétel volt arról, hogy mégse volt olyan rossz ez a rendszer, jegyezte meg. Közölte azt is, hogy 2017-ben a befogadott tao-támogatás a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő tizenegy színház esetében majdnem 2,6 milliárd forint volt, 2018-ban az előzetes számítások szerint 3,3 milliárd forint volt.

Tarlós István kijelentette, a 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, és „addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes”. Politikai értelemben „kizárólag és pontosan” a főváros javaslata alapján osztják el a támogatást, hangsúlyozta.

A főpolgármester közlése szerint az összeget Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettessel osztják majd el, a színigazgatók véleményét kikérve.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kijelentette, február végére megszülethetnek a döntések az egyes színházaknak juttatandó támogatásokról, a kiemelt és nemzeti intézmények március végén megkaphatják a számukra megítélt támogatás harmadát. A második egyharmadot a szezon végén, júniusban, az utolsó részt szeptemberben fizethetik majd ki.

Az utóbbi hónapokban több színház is aggodalmát fejezte ki a megszűnő támogatás miatt. A Rózsavölgyi Szalon belejelentette, hogy működését nem tervezheti bizonytalanságra, ezért januártól jegyárat kellett emelnie. Az Átrium színház pedig közölte, hogy 220 millió forinttól esett el a döntés miatt, a társulat a bezárástól fél.

2023. január 28., 14:30

Többnyire borult, hideg időre számíthatunk a hétvégén, havas esővel, széllökésekkel – a hőmérséklet még nappal sem kúszik 5 fok fölé.