A táppénz is ugorhat, ha nincs meg ez a fontos dokumentum – azonnal pótolni kell

A táppénz miatt nagyon fontos, hogy meglegyen a rózsaszín tb-kiskönyv. 

2024. október 21., 15:59

Szerző:

A OEP-igazolványt (rózsaszín tb-kiskönyv) lényeges mielőbb pótolni, amennyiben elveszett vagy nem találja, ugyanis a táppénz, az anyasági ellátás és a nyugdíj megállapításához is szükség van rá – írja a DíványHR Portal összeállítására hivatkozva. Sokan azonban nem tudják, mi is teendő, ha ez a fontos dokumentum elveszik, most eláruljuk. 

Kell a táppénzhez 

Először is nagyon fontos tudni, hogy a magyar társadalombiztosításban a biztosítási idő alapján részesülhetünk a különféle ellátásokban. A biztosítási időt pedig a tb-kiskönyv igazolja, amit például munkahelyváltás esetén le kell adni az új munkáltatónak. A kiskönyvet abban az esetben adják vissza, amennyiben megszűnik az adott helyen a munkaviszony. A foglalkoztató addig is a hivatalos nevén OEP-igazolványban dokumentálja a munkavállaló biztosítási jogviszonyának változásait. Bár a kiskönyvben szereplő adatok jelentős része elektronikusan is elérhető, lényeges tudni, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak igénybevételéhez (például táppénz) a biztosítási időt kizárólag az eredeti igazolvánnyal lehet igazolni.  

Hamar pótolni kell 

A munkába állásnak egyébként alapvetően nem feltétele, hogy meglegyen a kiskönyv, viszont célszerű minél előbb pótolni, ha nincs meg. ÚJ OEP-igazolványt papír-vagy nyomtatványboltokban lehet venni, a korábbi adatokkal pedig a lakóhely szerinti illetékes kormányhivatal, vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Jogi osztálya tudja kitölteni. A munkavállalók összes munka- és biztosítási jogviszonya az Ügyfélkapunk keresztül, elektronikusan lekérdezhető. 

A munkáltató felelőssége 

Ezt követően az új kiskönyvet le kell adni a munkáltatónak, akinek három napon belül be kell jegyeznie az új biztosítási jogviszony kezdetét, valamint a jogviszony megszűnésééig meg kell őrizze az igazolványt. Ha az alkalmazott elmegy a vállalattól, akkor az utolsó munkában töltött napon vagy legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkáltató ki kell adja a kiskönyvet. Ezt a munka törvénykönyve írja elő, vita esetén az igény peres úton is érvényesíthető.  

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

15:23

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.