Tankokat szállítottak Budapesten keresztül

14 darab Abrams M1 típusú tank állt a Ferencvárosi pályaudvaron.

2023. augusztus 14., 09:54

Szerző:

tankokat Romániába vitték gyakorlatra az ott állomásozó amerikai erőkhöz – értesült a Népszava

Az Egyesült Államok szárazföldi erői gyakorlatokat hajtanak végre, amelynek keretében nehéz fegyverzetet, a többi között harckocsikat telepítenek át Európán belül. A szállítmányok diplomáciai engedéllyel rendelkeznek – részletezte a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy hová és milyen célból szállították Magyarországon keresztül azt a 14 darab Abrams M1 típusú tankot kapott lencse végre a lap munkatársa szombaton a Ferencvárosi pályaudvaron. A tankok az amerikai hadsereg kötelékébe és a NATO koalíciós erőihez tartoznak.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta a NATO jelentős mértékben megerősítette a szárazföldi erejét az Ukrajnával határos országokban, így Romániában is. Az év elején Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 darabot adna a világ jelenleg legfejlettebb páncélosának tartott Abramsból az ukrán haderőnek.

Eredetileg a legkorszerűbb M1A2-es variánsból kapott volna Ukrajna, ám mint kiderült, több év kellett volna ezek legyártásához, ezért márciusban úgy döntött a Pentagon: azért, hogy felgyorsítsák a fegyverek frontra érkezését, a már rendelkezésére álló, előző generációs M1A1-es típust küldik.

Ezek először Németországba kerülnek majd, ott tanulják meg azok használatát az ukrán katonák, onnan szállítják át az ukrán frontra a harci járműveket, várhatóan 2023 őszére.

(Kiemelt képünön: M1 Abrams tank. Fotó: Wikipédia)