Országos sztrájkot hirdettek december 8-ra a tanárok szakszervezetei

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

2022. november 26., 15:29

Szerző:

Frissítés, 17.50: Több ezren, lámpákkal világítva zárták le a PSZ tüntetését a Kossuth téren, ahová a tanárok immár sokadszorra vonultak tisztességes bért és megbecsülést követelve. A demonstráción „nemzeti konzultációként” olvasták fel a tanárok követeléseit, felszólalt többek között Molnár Áron noÁr, és Nagy Zsolt színművész is.

A szervezők bejelentették, követeléseik érdekében december 8-án országos sztrájkot hirdetnek. Másnap, december 9-én pedig a diákok fognak tüntetni.

Tüntetést szerveztek a Pedagógusok Szkaszervezete (PSZ) vezetői szombat délutánra, hogy több bért és megbecsülést valamint tanszabadságot követeljenek a közoktatásban dolgozó tanárok számára. A tüntetők előbb a Belügyminisztérium József Nádor téri épületénél adták át a fenntartónak szóló petíciójukat, amiben a következőket követelték:

 • „VÁLTOZÁST AZ OKTATÁSBAN!
 • Az óvodától és az általános iskolától a gimnáziumon és a szakképzésen át az egyetemig
 • Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
 • Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
 • Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
 • Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
 • Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
 • Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
 • Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
 • Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
 • Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!”

A bejelentés után Szabó Zsuzsa, Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervetének képviselője (PDSZ), Törley Katalin a Tanítanák Mozgalom képviselője, Murai Vera a Szülői Hang képviselője, Mihalics Lili és Schermann Fruzsina az Egységes Diákfront (EDF) képviselői és Juhász Ágnes a Civil Közoktatás Platform képviselője együtt nyújtották át a petíciót a Belügyminisztérium képviselőinek.

A belügyminisztérium elött körülbelül 200 ember gyűlt össze, innen az Akadémia utcán át a Kossuth térre vonulnak a tiltakozók, ahol Valódi Nemzeti Konzultációt tartanak a kilenc pontról. A tüntetéssel szolidaritást vállalt az Egységes Diákfront, Molnár Áron noÁr mozgalma és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) is.

(Kiemelt kép: Pedagógusok vonulnak a Pedagógusok Szakszervezete tüntetésén 2022. november 26-án. Fotó: PSZ, Facebook)

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.