Államtitkár a mentősöknek: a kiváló, minőségi munkát meghálálja a kormány

Takács Péter egészségügyi államtitkár azt ígérte a mentősök napján, megteremti megfelelő munkakörülményeiket.

2023. szeptember 2., 14:35

Szerző:

A kormány dolga az, hogy megfelelő munkakörülményeket teremtsen az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) - mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szombaton Budapesten, a városligeti mentőnapon.

Eseménydús éven van túl a mentőszolgálat, ugyanakkor sok örömteli pillanat is volt ebben az évben - idézte fel az államtitkár, utalva egyebek mellett az augusztus 20-ai ünnepségsorozat, a Sziget fesztivál és a budapesti atlétikai világbajnokság magas szintű egészségügyi biztosítására.

„A mindenkori kormány dolga pedig az, hogy ezt a kiváló, minőségi munkát úgy hálálja meg, hogy megfelelő munkakörülményeket teremt, mind infrastrukturális, mind anyagi ételemben” – emelte ki.

Takács Péter az intézkedések között említette a többlépcsős szakdolgozói béremelést, amelynek egyik üteme idén júliusban volt egy 18 százalékos béremeléssel, a következő pedig jövő év márciusában lesz.

A jövő évi költségvetésben 240 milliárd forint van elkülönítve a béremelésre - hangoztatta.

A munkakörülmények javítása érdekében számos mentőállomás újult meg vagy épült újonnan, de ez a munka nem áll meg, "bőven van még tennivalónk, az elődeink kicsit elhanyagolták ezt a kérdést" - fogalmazott, hangsúlyozva: csak kipihent, felkészült mentődolgozók tudnak hatékonyan életet menteni.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy ezer mentőautót cseréltek le az elmúlt időszakban, ezek a legmodernebb járművek a legmodernebb felszereléssel futnak. Az új ügyeleti rendszerben részt vevő mentők pedig 170 gépjárművet kaptak - sorolta.

A társadalmi elégedettség és bizalom, amit a mentők megszolgáltak és ami feléjük árad, teljes optimizmusra ad okot - hangoztatta Takács Péter.
Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója köszönetet mondott a nyári nagy rendezvényeken dolgozó kollégáinak, akik napi 3500 mentési feladatot láttak el.
Kitért arra, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság alatt ezer mentős vett részt az egészségügyi biztosításban.

Idén tényleg van mit megmutatni: a mentőnapon bemutatják az új gépkocsikat, a mentőmotorokat, az új szoftvereket és technológiákat - emelte ki.

Az új vármegyei ügyeleti rendszert említve Csató Gábor elmondta, szeptember 1-jén újabb három vármegye csatlakozott ehhez a rendszerhez, így már kilenc vármegyében hívható a 1830-as telefonszámon a mentőszolgálat ügyelete.

A koronavírus-járvány azt is megmutatta, hogy a mentőszolgálat mennyire alkalmazkodóképes, és az országos mintavevő szolgálat tapasztalatait is be tudták építeni az új ügyeleti rendszer kiépítésekor - mondta az OMSZ főigazgatója.

Az immár hagyományos mentőnapra kilátogatókat számos program várja a Városligetben: mentési bemutatók, vetélkedők, járműkiállítás.

A rendezvényen bemutatkoznak a gyermekmentők, a vízimentők, a mentőkutyások, valamint jelen vannak a partnerszervezetek, így a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Terrorelhárítási Központ (TEK) is.

(Kiemelt kép: Mentők szállítanak el egy férfit egy családi házból a XIX. kerületi Jahn Ferenc utcában 2022. január 18-án, miután robbanás történt a ház pincéjében. Feltehetően a pincében tárolt gázpalackból szivárgó gáz robbant be. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)