Meghökkentő választ adott Müller Cecília hivatala a szúnyogirtásról

Szél Bernadett utána járt a környezetpusztításnak. 

2021. augusztus 15., 21:26

Szerző:

Egy éve betiltotta az Európai Unió a kémiai szúnyogírtást, Magyarország mégis ezzel a módszerrel küzd a vérszívók ellen. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Müller Cecíliához fordult, hogy kiderítse, miért használják még mindig az egyébként tiltott vegyszert. A politikus vasárnap esti Facebook-posztjában írta meg az országos tisztifőorvos válaszát: megroskadna az egészségügy egy újabb járvány alatt, ezért annak elkerülése miatt irt így a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az Európai Unió 2020-tól tiltotta be a tagállamokban a kémiai anyaggal történő szúnyogírtást. Szél Bernadett Facebook-posztjában azt írta, az EU-s döntést egy jogi kiskapuval kerülte meg az NNK. „Az uniós rendelet rendkívüli esetben, közegészségügyi veszélyhelyzet esetén lehetővé teszi ideiglenes  nemzeti engedélyek kiadását. Ezt a kiskaput használja ki az NNK, mégpedig a járványra hivatkozva, mondván, egy újabb, szúnyogok okozta járványhelyzetet már nem tudna elviselni az egészségügy” – írta a politikus. 

Szél Bernadett szerint a magyar kormánynak igenis meg kellene oldani, hogy más alternatív módon irtson. „Ne propagandakormányzást folytassanak, hanem valódi problémákra adjanak valódi válaszokat — ez esetben a szükséges kapacitások kiépítésével! Hozzáteszem, ráadásul az egyik hivatkozott rendeletben benne van, hogy a Natura 2000 területeket a kormány nem tekinti védett területnek, ami önmagában botrány” – hangsúlyozta a független országgyűlési képviselő, aki a Greenpeace egyik bejegyzését is belinkelte a témában. 

 

(Kiemelt kép forrása: Szél Bernadett Facebook-oldala)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.