Nyerges Rally: tiltott helyen voltak a nézők, amikor a tragédia történt

A Nyerges Rallyn történt, négy halálos áldozatot követelő szerencsétlenség kapcsán a hatóságok büntetőeljárást indítottak ismeretlen tettes ellen.

2024. március 25., 19:51

Szerző:

Vasárnap a kora délutáni órákban megrázó baleset történt az Esztergom-Nyerges Rallyn Lábatlan és Bajót között, amikor egy Skoda Fabia R5 típusú rally autó kisodródott a pályáról és a nézők közé csapódott. Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke szerint a nézők nem állhattak volna azon a területen, ahol voltak, és többször is figyelmeztették őket, hogy menjenek onnan, mert veszélyes.

Az egyik szemtanú elmondása szerint nagy sebességgel érkezett egy versenyautó Lábatlan felől, amikor a lassító előtt az út megdobta az autót, az autó pedig ennek következtében elsodorta a közelben álló embereket.

A baleset következtében három férfi és egy nő a helyszínen életét vesztette. A helyszínre nyolc mentőautó és négy mentőhelikopter érkezett, egy gyermeket súlyos-életveszélyes, egy embert súlyos, hat személyt, (köztük egy gyermeket) pedig könnyebb sérülések miatt szállítottak a helyszíni ellátás után kórházba – közölte az Országos Mentőszolgálat az eset után. Szujó Zoltán hozzátette, hogy szerinte alapjaiban kell újragondolni a magyarországi raliversenyek lebonyolítását.

A rendőrség közölte, hogy megindult a büntetőeljárás, és az is kiderült, hogy a rally szervezőjét egyszer már elítélték egy másik baleset miatt. 

Szujó hétfőn a HírTV-nek nyilatkozott az esetről. Mint mondta, azonnal belső vizsgálatot rendelt el. Majd hozzátette: „fontos tudni, hogy a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség, mint országos sportági szakszövetség a verseny rendezésében nem érintett. A mi feladatunk az, hogy ellenőrizzük, hogy egy versenyt biztonságosan le lehet-e a bonyolítani” – mondta Szujó Zoltán a HírTV-nek.

A rendőrség is megerősítette, hogy a tragédia a nézők elől elzárt helyen történt.

Táblával és szalaggal jelölték a rendezők azt a területet, ahova nem szabad a szurkolóknak állni. Többszöri figyelmeztetés ellenére a szurkolók sajnos visszamentek erre a területre

– mondta a szövetség elnöke.

A csatorna egy közlekedési jogászt is megkérdezett az ügyben, Borbély Zoltán azt mondta: nem egyértelmű, hogy ilyenkor ki a felelős. Ha kiskorú gyermek van, és a kiskorú gyermeket forgalomtól elzárt vagy a nézők által nem látogatható területre viszik, bizony a szülők felelőssége is felvethető. Ez akár a kiskorú veszélyeztetése, vagy akár a gondatlan emberölésig is terjedhet – mondta a szakjogász.

(Kiemelt kép: Összetört versenyautó az Esztergom-Nyerges Rally helyszínén, Bajót közelében 2024. március 24-én. Négyen meghaltak, heten megsérültek, amikor a raliversenyen egy jármű eddig tisztázatlan okból lesodródott az útról és a nézők közé hajtott Lábatlan és Bajót között. MTI/Bodnár Boglárka)